Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:36 26 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rețele Electrice Dobrogea a finalizat modernizarea unor linii de înaltă tensiune și a unor stații de transformare printr-un proiect de aproximativ 11 milioane de lei

ro

04 Mar, 2024 12:24 587 Marime text

Sursa foto: Rețele Electrice Dobrogea
 
  • Rețele Electrice Dobrogea (companie parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Dobrogea) a finalizat un proiect în valoare de aproximativ 11 milioane de lei, care a constat în creșterea capacității de distribuție a patru linii electrice aeriene de înaltă tensiune din zona Constanța – Medgidia – Mircea Vodă și modernizarea a patru stații de transformare din același areal. 
Proiectul a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, din care finanțarea nerambursabilă este de 10 milioane de lei, potrivit unui comunicat al Rețele Electrice Dobrogea.
 
În cadrul proiectului au fost modernizate linii de înaltă tensiune (110 kV) pentru a permite racordarea surselor de energie regenerabilă, facilitând tranziția spre rețele de distribuție cu energie verde, decarbonizate.
 
Zona acoperită de proiect se află pe traseele liniilor dintre stațiile electrice de transformare Constanța Nord – Medgidia Nord, Nazarcea – Medgidia 1, Medgidia Nord – Mircea Vodă Nord și Mircea Vodă Nord – Mircea Vodă. Lucrările efectuate au constat în înlocuirea conductorului pe traseul de rețea pentru a crește capacitatea de distribuție, în modernizarea stâlpilor prin revopsire, întăriri de fundații și înlocuirea a șase stâlpi de beton de înaltă tensiune, dar și în înlocuirea transformatorilor de măsură din cele patru stații de transformare.
 

„Pentru a avea rețele reziliente, adaptate noilor tendințe energetice, avem nevoie de ample proiecte de modernizare pe care le derulăm și prin mecanisme de finanțare cu o componentă nerambursabilă. Cel finalizat acum cu ajutorul fondurilor POIM vizează o zonă în expansiune accelerată dintr-o regiune mai amplă care se remarcă prin multitudinea proiectelor regenerabile. Drept urmare, avem nevoie de linii de înaltă tensiune cu o capacitate de distribuție mărită și adaptată necesităților actuale și viitoare de distribuție”, a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.

 
În urma finalizării proiectului, patru stații de transformare din zona vizată au fost modernizate, prin înlocuirea transformatorilor de măsură, pentru preluarea energiei produse din surse regenerabile, iar liniile electrice de 110 kV modernizate au o lungime de 14 km.
 
Conform sursei menționate, proiectul, inițiat în septembrie 2022, cu o durată totală de 17 luni, a condus la mărirea gradului de siguranță în alimentare a clienților, producători și consumatori, prin reconductorarea liniilor, modernizarea stâlpilor și mărirea capacității de distribuție a rețelei, ce va permite creșterea energiei produse din surse regenerabile, contribuind la obiectivul de decarbonizare prevăzut în Strategia Energetică și Planul Național Intregrat în Energie și Schimbări Climatice.
 
Proiect este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
 
Citește și
Rețele Electrice Dobrogea investește peste 67 milioane lei în modernizarea infrastructurii energetice din zona Năvodari
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii