Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:48 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reglementarea utilizării făinii de insecte, pe masa senatorilor! Ce presupune

ro

01 May, 2023 10:34 962 Marime text
Imagine dintr-un supermarket Foto PixabayLa Senatul României, se află pe rol un proiect de lege privind reglementarea utilizării făinii de insecte în prepararea/producerea produselor, precum şi a comercializării acestor produse pe teritoriul României.
 
Este inițiată de către  Oprea Ştefan-Radu - senator PSD; Ciolacu Ion-Marcel - deputat PSD; Simonis Alfred-Robert - deputat PSD; Tuşa Adriana-Diana - deputat PSD. Urmează să vină avizele de la consiliile de specialitate.
 
O primă prevedere a proiectului stabilește că “se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a făinii de insecte în prepararea/ producerea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiționale (RNPT)”. De asemenea, se va interzice producerea, prepararea ori comercializarea produselor sub denumirea utilizată inițial, dacă acestea nu aveau printre ingrediente făină de insecte.
 
Când vine vorba despre denumirea produselor, vor fi folosite doar nume proprii distincte, ce vor conține în mod obligatoriu oricare dintre sintagmele “cu...” sau „din...”, după care va trebui să apară numele popular al speciei de insecte, indiferent de procentajul acesteia, în produsul final.Produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate vor trebui prezentate în magazine într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi.
 
Apoi, pentru corecta informare a clienților, comercianții vor trebui să afișeze, la loc vizibil (pe un suport sau panou), lângă standul amintit, o informare legată de faptul că produsele conțin insecte.
 
Și la vânzarea online a produselor ce conțin insecte vor trebui afișate atenționări în acest sens, astfel încât “informațiile să fie disponibile și accesibile înainte de finalizarea comenzii, pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar”.
 
Aceleași reguli privind informarea clienților în legătură cu faptul că un produs alimentar conține făină de insecte se vor aplica și în cazul produselor alimentare din restaurante sau celor livrate acasă.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii