Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:51 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Referendum la Navodari - „Deseuri industriale = moarte" (galerie foto)

ro

12 Apr, 2010 02:12 3258 Marime text
cap_1.jpg# „Sunteţi de acord cu înfiinţarea pe teritoriul oraşului Năvodari a unui Centru de Gospodărire deşeuri Industriale şi de orice altă natură?"

Primăria Năvodari a organizat, sâmbătă seară, o dezbatere publică privind organizarea referendumului propus cetăţenilor pentru a vota pro sau contra înfiinţării în oraşul lor a unui depozit de deşeuri periculoase.

navodari.jpgPrimarul Nicolae Matei a convocat năvodărenii, în baza legii 52 din 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, pentru a dezbate importanţa organizării referendumului referitor la investiţia societăţii Ecological Center. Un referendum cu ocazia căruia toţi cetăţenii oraşului Năvodari sunt chemaţi să se pronunţe prin „DA" sau „ NU" la întrebarea: „Sunteţi de acord cu înfiinţarea pe teritoriul oraşului Năvodari a unui Centru de Gospodărire deşeuri Industriale şi de orice altă natură?". Pentru ca locuitorii Năvodariului să-şi spună punctul de vedere prin referendum, Consiliul Local al oraşului trebuie să adopte o hotărâre în acest sens. La întâlnirea organizată în această seară la Centrul Cultural din localitate au participat aproximativ 800 de năvodăreni, printre care directori de şcoli şi de grădiniţe alături de cadrele didactice ale acestor unităţi de învăţământ, şase preoţi din localitate, consilieri locali, oameni de afaceri din zonă, pensionari, reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Fiscului. Reprezentanţii primăriei Năvodari au ţinut să precizeze că au invitat la dezbaterea organizată sâmbătă seară şi reprezentanţi ai Ecological center, însă aceştia nu au onorat invitaţia.

navodari_2.jpgParlamentarii de Constanţa, alături de Matei

Primarul Năvodariului, Nicolae matei, alături de Diana Pătru, secretarul primăriei, şi Mariana Săndulescu, directorul Direcţiei Juridice, au supus dezbaterii publice proiectul de Hotărâre a Consiliului Local privind organizarea referendumului. Acestora li s-au alăturat liberalii Puiu Haşotti şi Gheorghe Dragomir, dar şi reprezentanţi din partea senatorului Nicolae Moga, ai Primăriei Constanţa şi ai ONG-urilor de mediu. Locuitorii oraşului Năvodari au fost informaţi în legătură cu organizarea referendumului care va avea loc pe 23 mai a.c. şi au putut discuta cu primarul Nicolae Matei şi cu alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale. Scandalul cu depozitul de deşeuri de la Năvodari a început la începutul lunii martie, atunci când primarul Năvodariului, Nicolae Matei, a organizat o conferinţă de presă în care îşi exprima dezacordul şi teama că aprobarea acestui proiect va face ca turismul litoral să piară. „Matei a anunţat că instanţa de judecată îl obligă să elibereze o autorizaţie de construire cu care nu este de acord, pentru un depozit de deşeuri industriale toxice, care ar urma să fie amenajat lângă oraş. „Vestea prin care instanţa de judecată mă obligă să eliberez autorizaţia de construire pentru depozitul de deşeuri industriale toxice a venit ca o condamnare la moarte pentru mine şi oraşul care m-a ales primar. Nu toţi românii recită Mioriţa şi nu o voi face nici eu în cazul acesta. Pe platforma fostului combinat de îngrăşăminte chimice, lichidat în 1996, şi cumpărat de nişte investitori italieni pe bani puţini, se vrea amenajarea acestui depozit. Vor să omoare nu numai oraşul Năvodari, ci şi puţinul litoral pe care îl are România, de 247 km", a declarat la acea dată edilul din Năvodari. Acesta a mai spus că se va forma „un munte de deşeuri, înalt de 95 de metri, vizibil chiar şi din Constanţa. Vor fi aduse otrăvurile din toate ţările Europei la noi". Evident, toate aceste aspecte au fost negate de reprezentanţii Ecological Center.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Pasha 12 Apr, 2010 00:34 Ce misto! Matei langa Hasoti si Dragomir, prietenii lui. Deci sunt adevarate informatiile din campanie cum ca Matei impreuna cu Hasoti i-au anulat 2000 de voturi lui Liviu Brailoiu, contra sustinere in Consiliul Local Navodari. Iar acum ca a scapat de Tucan, cand va fi dat afara din PSD o sa-si gaseasca un loc caldut la liberali. El ar fi vrut la PDL, dar Calapod spre deosebire de Matei a invatat la scoala si tabla impartirii.
  • chiar eu 12 Apr, 2010 00:24 Unde au fost Calapod tudorel, Tucan jean, Dragnea Marilena, galbau stefan, sponte stere, de ce sunt consilieri locali, nu cumva trebuie ca ei sa ne reprezinte?