Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:33 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, la o lună de la preluarea mandatului

ro

04 Jun, 2022 15:22 1353 Marime text
Ministrul Sebastian Burduja. Foto: FacebookMinistrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a prezentat o sintezà în zece puncte la o lună de la preluarea mandatului. 

 “România viitorului. Am preluat mandatul de ministru al #cercetării, inovării și #digitalizării în urmă cu o lună, conștient că aceste două cuvinte reprezintă #misiunea pentru transformarea țării. #România viitorului este, pentru mine, România din care nimeni să nu mai plece și în care toți cei plecați să se întoarcă. Cercetare, #inovare, digitalizare, #comunicații: iată ingredientele pentru creștere economică, salarii mai mari, locuri de muncă. Oameni cu chef de a (re)construi România.

Despre ce facem la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - România vă povestesc de câte ori am ocazia, inclusiv în live-urile săptămânale, #seara tarziu. Sunt multe de spus, dar iată 10 puncte de #bilanț după o lună:
1 - Am preluat din mers o reorganizare amplă a ministerului, aprobată în Guvernul Romaniei cu doar câteva zile înainte de 3 mai. Am reușit, cu ajutorul colegilor din #minister care s-au mobilizat exemplar, să parcurgem toți pașii operaționali într-un timp record.
2 - Am semnat primele contracte din #celebrul Task Force pentru Digitalizarea României. De fapt, mai bine de jumătate în acest moment. Zilele următoare această echipă va fi completă și deja trece la treabă (au primul task de la mine). În plus, avem în derulare ultimul #concurs pentru această echipă - #manager executiv. Găsiți detalii pe site și sper să avem cât mai mulți competitori de calitate.
3 - Am (re)inițiat #dialogul cu partenerii de la European Commission și Banca Mondială, pe tema cloud-ului guvernamental. Proiect vital, particip personal la toate ședințele de lucru.
4 - Am pus în dezbatere publică Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare IV (PN IV) - principalul instrument de implementare a Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă (SNCISI) 2022-2027, prin care se asigură #transparent și predictibil finanțarea sistemului național #CDI pentru modernizarea, consolidarea excelenței și creșterea relevanței pentru economia și societatea românească.
5 - Cel mai amplu program de #reformă a sistemului de cercetare românesc din ultimii ani. Lucrăm cu #experții Comisiei Europene pentru a da posibilitatea cercetării #românești să performeze, să fie recunoscută pentru asta și să transfere tehnologii valoroase în economia românească. Pe 8 iunie avem un mare #eveniment cu experții Comisiei, voi reveni cu detalii.
6 - Am oprit orice colaborări pe care România le avea cu Federația #Rusă pe zona de cercetare, și am propus un proiect de #lege pentru interzicerea folosirii programelor #rusești de tip #antivirus în administrația publică.
7 - Am răspuns la toate invitațiile primite de la societatea civilă și antreprenorii #inovatori și entuziaști. Zeci de întâlniri, consultări și evenimente. Mesajul este simplu: suntem aici să le fim parteneri, să le creăm cadrul și apoi să ne dăm la o parte din calea #creativității și #proiectelor lor pentru comunitate.
8 - Am deschis ușa biroului meu pentru mediul #privat, parteneri din străinătate și tineri străluciți. De la ambasade, la companii, la inițiative civice sau #tineri cu rezultate de top la nivel mondial, toți sunt bineveniți în echipa pentru România viitorului.
9 - Am început cooperarea cu țările de la care avem atâtea de învățat. Primii pe listă sunt frății de peste #Prut. Dar și #Estonia, Israel, Statele Unite ale Americii - detalii foarte curând.
10 - Am adus în echipă oameni #profesioniști, care iubesc România și sunt dispuși să pună la bătaie tot ce știu si tot timpul lor pentru a lăsa în urma lor o lume mai bună. Le mulțumesc pentru sacrificiul lor.

În zilele următoare voi anunța #viziunea mea pentru acest #mandat, pe baza diagnosticului de sistem pe care l-am făcut după această lună. Voi prezenta public un plan concret, pe toate direcțiile: digitalizare, inovare, cercetare și comunicații. Și, bineînțeles, fundația pe care se așează toate acestea: organizarea internă și parteneriatele strategice.


În loc de concluzie, pe măsură ce livrăm #politici, programe și #proiecte pentru #România viitorului, un lucru vreau să fie clar. Toate acestea sunt și vor fi rezultatul unei munci de echipă - experți cu experiență din minister, din Autoritatea pentru Digitalizarea României și din celelalte instituții, care au înțeles că suntem aici să facem treabă, împreună cu toți cei care mi s-au alăturat în acest demers, oameni cu care lucrez de peste 10 ani de zile. Fără ei toți și - mai ales - fără dumneavoastră, #oamenii acestei țări care încă mai cred, nimic nu ar fi posibil.

Vă mulțumesc tuturor celor care faceți posibilă România Viitorului în fiecare zi. Înainte, împreună!” - se arată în raportul prezentat de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii