Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:51 15 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raed Arafat România va primi 12 elicoptere multifuncţionale Black Hawk destinate IGSU (VIDEO)

ro

09 Nov, 2021 11:40 1830 Marime text
  • Semnarea, la sediul MAI, a acordului-cadru pentru furnizarea a 12 elicoptere medii-grele multifuncționale
România şi Polonia au semnat, marţi, 9 noiembrie la sediul Ministerului Afacerilor Interne, un acord cadru de furnizare a 12 elicoptere medii-grele multifuncţionale Black Hawk, pentru efectuarea de misiuni de salvare de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Valoarea contractului este de peste 269 milioane euro fără TVA, iar aeronavele sunt fabricate în Polonia de către compania PZL Mielec. 

„Această poveste a început printr-o primă tentativă de licitaţie în anul 2018, dar nu s-a prezentat nimeni, repetată în 2019, tot nu s-a prezentat nimeni, după care am schimbat cu colegii de la IGSU modul de desfăşurare a licitaţiei, într-o negociere competitivă.

S-au prezentat ofertanţi importanţi. Din păcate, primul a pierdut pentru că oferta era total neconformă, în sensul în care preţul era mult mai mare decât preţul maxim stabilit şi oferta era de 8 elicoptere în loc de 12.

Al doilea a avut o ofertă care depăşea preţul maxim cu până la 10% şi astfel era considerată neconformă.

Din fericire, a rămas al treilea ofertant cu elicoptere foarte performante, cu care s-a continuat negocierea şi astăzi vom semna acordul cadru.

Vorbim de la Lockheed Martin, de fabrica din Polonia, unde vor fi fabricate elicopterele.

Vorbim de elicoptere multirol, care pot desfăşura mai multe categorii de misiuni: căutare salvare, inclusiv maritimă; transport multiple victime în stare critică, fiecare elicopter având o capacitate de patru tărgi; misiuni de transport personal şi materiale, inclusiv cargo; stingerea incendiilor de pădure", a declarat şeful DSU, Raed Arafat.


Elicopterele vor fi livrate la sfârşitul anului 2023, iar instruirea piloţilor şi a personalului tehnic va începe în cel mai scurt timp.
Sursă video: Facebook.com/ Ministerul Afacerilor Interne, Romania 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii