Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:01 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța. Zeci de angajați au ieșit în fața sediului instituției (galerie foto-video)

ro

28 Sep, 2017 11:08 1993 Marime text
Câteva zeci de persoane s-au adunat în această dimineață în fața sediului Serviciului de Ambulanță Județean Constanța pentru a participa la acțiunea de protest pentru sensibilizarea Guvernului României în legătură cu problemele din sistemul medical.

Ambulanțierii au ieșit în stradă din cauza problemelor din sistemul medical. La acestea se adaugă nemulţumiri legate de volumul de muncă şi de faptul că autospecialele cu care merg la intervenţii sunt foarte vechi şi au sute de mii de kilometri. 

Cei care zi de zi salvează vieți cer ambulanțe mai noi, cele vechi stau deja prea mult prin service, salarii care să nu sufere ajustări de la 1 ianuarie 2018 și să se angajeze mai mult personal, cât are nevoie acest serviciu pentru a-și desfășura activitatea. Protestul se desfășoară de la ora 11.00, până la ora 12.00, în toate sediile centrale ale serviciilor publice de ambulanţă din România, inclusiv la SAJ Constanţa, cu participarea angajaţilor, fără afectarea capacităţii de intervenţie în asistenţa medicală de urgenţă, se menţionează într-un comunicat de presă.

Sindicaliştii reclamă scăderea veniturilor lunare ale personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanţă, începând cu 1 ianuarie 2018, în urma aplicării Regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii în baza prevederilor Legii 153/2017. Conducerea federaţiei vrea să fie invitată la discuţii pe această temă şi să primească un răspuns favorabil până în data de 4 octombrie, de la premierul României sau de la ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, la adresele şi propunerile înaintate de sindicalişti, care speră totuşi că reprezentanţii statului vor găsi soluţii de rezolvare favorabilă pe cale paşnică. În caz contrar, vor fi demarate greve de avertisment sau chiar grevă generală, anunţă Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa din România.
 
O altă solicitare a sindicaliştilor este starea şi situaţia parcului de ambulanţe din serviciile publice. Printre situaţiile care au dus la starea actuală a parcului de ambulanţe se numără: lipsa de continuitate în achiziţia anuală de suplimentare şi înlocuire a ambulanţelor, program demarat în 2007; întreruperea achiziţiilor de ambulanţe în semestrul I al anului 2015 privind achiziţia ultimului lot de 300 de ambulanţe din contractul-cadru multianual, care a expirat în iunie 2015; incapacitarea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Afacerilor Interne de a încheia un nou acord-cadru pe patru ani pentru serviciile publice de ambulanţă şi SMURD, proiect demarat în august 2015. Nu în ultimul rând, sindicaliştii reclamă deficitul de personal în serviciile publice de ambulanţă.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii