Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul legii pensiilor, în noua formulă, aprobată de guvern. Ce prevede aceasta

ro

10 Nov, 2023 18:01 1299 Marime text
Sursa foto: Pexels
 
  • Guvernul României a aprobat proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă.
 
Noua lege vine să corecteze diferențele dintre cei care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.
 
Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică), potrivit proiectului.
 
De asemenea, se egalizează treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani.
 

În cazul femeilor, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni).
 
Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.
 
De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții se iau în calcul la stabilirea pensiei (acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc).
 
Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.
 
În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime.
 
Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaș.
 
Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului.
 
De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.
 
 
 Citește și
Categoric, în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România! Prima majorare a pensiilor va avea loc la 1 ianuarie“

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii