Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:17 27 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul din lege prin care șoferii își pot alege perioada suspendării permisului, adoptat tacit de Senatul României

ro

12 Sep, 2019 00:00 750 Marime text
Propunerea legislativă prin care se dorește modificarea legislației astfel încât șoferul care are permisul suspendat să își poată alege perioada în care să se exercite suspendarea a trecut tacit de Senatul României.
 
Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile și se calculează de la data de 28.05.2019. Astfel, pe 7 septembrie s-au împlinit cele 45 de zile, propunerea urmând să ajungă pentru votul final la Camera Deputaților. Toate avizele primite de-a lungul șederii la Senat au fost negative din partea comisiilor de specialitate.
 
Doi deputați ALDE au înregistrat pe 13 martie o propunere legislativă privind suspendarea permisului auto. Ei consideră că șoferul ar trebui să își aleagă perioada în care să îi fie suspendat permisul de conducere în termen de un an. Unul dintre inițiatori a fost implicat într-un eveniment rutier care a avut ca efect suspendarea permisului de conducere. Ștefan-Alexandru Băișanu și Adrian Mocanu sunt cei doi inițiatori ai acestui proiect.
 
Potrivit expunerii de motive, inițiativa vizează suspendarea permisului auto, iar conducătorul auto să își poată alege perioada suspendării, potrivit faptei contravenționale pe care a săvârșit-o. Excepție o fac faptele deosebit de grave care prezintă un pericol social, fiind săvârșite cu vinovăție și care sunt prezentate de legea penală ca infracțiuni.
 
„Totodată, prevederile vin în ajutorul șoferilor profesioniști și nu numai care se aleg cu suspendarea permisului de conducere, iar pentru o încălcare minoră a unei reguli de circulație nu mai pot lucra și rămân „fără pâine”. Sunt de părere că la nivel național avem o problemă mare legată de suspendarea permiselor de conducere ale șoferilor”, au scris inițiatorii în expunere.
 
În forma prezentată Senatului, este precizat că șoferul poate să își aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenționale pe care a săvârșit-o, într-o perioadă de 365 de zile de la data săvârșirii faptei contravenționale.
Coincidență sau nu, cu nici o lună înainte de propunerea legislativă, unul dintre inițiatori a rămas fără permis. Deputatul ALDE Adrian Mocanu a accidentat cu autovehiculul său de teren o tânără de 26 de ani care traversa pe o trecere de pietoni din Buzău. Victima și câțiva martori susțin că deputatul a trecut pe roșu. Deputatul, dimpotrivă, a afirmat că pietonul traversa neregulamentar. Parlamentarul a rămas fără permis de conducere. Poliția a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.
 
În secțiunea „Documente” puteți vizualiza modificarea legislativă propusă de cei doi deputați.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii