Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:36 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul ce vizează strategia națională de vaccinare în România până în 2030, în dezbatere publică. Ce prevede acesta

ro

08 Aug, 2023 10:27 743 Marime text
Sursă foto: Pixabay
  • Proiectul de act normativ (HG) aflat zilele acestea în transparență decizională este menit să asigure acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă.
 
Potrivit unui comunicat de presă din partea Ministerului Sănătății, proiectul de act normativ (HG) aflat zilele acestea în transparență decizională este menit să asigure acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă. Nota bene! Strategia de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie, dar dă dreptul tuturor, mai ales pacienților cu boli cronice, să se vaccineze gratuit, dacă doresc. Compensarea vaccinurilor este contrară principiului obligativitatii, iar Romania face în acest moment acest pas important pentru adolescenți și adulți.
 
​Proiectul are ca scop atingerea beneficiilor maxime ale vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure și eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populației.
 
​În școli, vaccinarea nu va fi obligatorie! Prin ordin comun al ministrului sănătății și cel al educației, sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii.
 
​Proiectul de HG are nouă mari obiective generale și obiective specifice. Cele mai importante sunt reprezentate de creșterea cunoașterii și încrederii în vaccinarea anti-HPV, asigurarea accesului la vaccinare pentru cei cu risc mai mare de a contracta boli prevenibile prin vaccinare, asigurarea continuității programului de vaccinare în timpul situațiilor de urgență prin detectarea precoce și răspunsul rapid în cazul focarelor cauzate de boli infecționase prevenibile prin vaccinare, creșterea capacității de supraveghere a acestora, comunicare corectă pentru creșterea încrederii populației în beneficiile vaccinării, prin parteneriate sociale, asigurarea accesului ușor la informații științifice privind riscurile, beneficiile și siguranța vaccinurilor pentru profesioniști și pentru populație, implementarea de campanii naționale și locale de educație pentru sănătate privind vaccinarea și bolile prevenibile prin vaccinare, acces universal la servicii de sănătate, inclusiv accesul la medicamente și vaccinuri esențiale, sigure, eficace, la prețuri accesibile pentru toți.
 
Acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei și a rujeolei (pojarului) au scăzut în perioada 2009 - 2020 cu circa 10% la copiii în vârstă de un 1 an, pe fondul lipsei cazurilor de boală în ultimii ani, dar și al creșterii influenței mișcării anti-vaccinare.
 

„Neîncrederea în vaccinarea anti-COVID nu trebuie să afecteze vaccinarea cu vaccinurile tradiționale care au menținut sănătoase generațiile de români!”, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Noua campanie de informare a Ministerului Sănătății! Alexandru Rafila - „Pandemia a scăzut încrederea în vaccinare“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii