Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:34 02 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect Rabla Becurilor. Ce valoare va avea voucherul

ro

04 Oct, 2022 14:47 730 Marime text
 Foto: PexelsMinisterul Mediului a publicat în transparență decizională proiectul de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind creșterea eficienței energetice prin înlocuirea becurilor convenționale cu becuri led. Este vorba de proiectul, numit generic, „Rabla Becurilor”.

Baza legală a proiectului de ordin supus aprobării
o constituie prevederile art. 12 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituțional și autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit art. 12 alin. (4) din actul normativ menționat, ”(4) Categoriile de beneficiari şi metodologia de finanţare care prevede analiza, selectarea, aprobarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin ghidul de finanţare aferent fiecărui program, aprobat prin ordin al ministrului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.”
Ghidul de finanţare constituie un suport informativ complex, având rolul de a furniza informaţii esenţiale privind derularea Programului privind creșterea eficienței energetice prin înlocuirea becurilor convenționale cu becuri led.


Obiectul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma unui voucher, pentru înlocuirea becurilor convenționale din locuință cu becuri cu led noi, mai performante din punct de vedere energetic.

Scopul Programului îl constituie reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră în locuințe, pentru utilizatorii casnici.

Finanţarea programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii, în baza contractelor de decontare şi documentelor justificative ale persoanelor fizice beneficiare.

Finanţarea se acordă sub formă de voucher în cuantum de 200 lei cu TVA pentru achiziţionarea becurilor cu led de maximum 15 W.

Este considerată cheltuială eligibilă achiziția becurilor cu led de maximum 15 W.

Pentru a putea fi considerate eligibile, becurile cu led achiziționate trebuie să fie noi.

Criterii de eligibilitate în vederea validării comerciantului - este eligibil pentru a participa în cadrul programului comerciantul care îndeplineşte, cumulativ, următoarele criterii de eligibilitate, la data înscrierii cererii de validare în aplicaţia informatică:

a) este operator economic cu personalitate juridică română;

b) desfăşoară activităţi economice pe teritoriul României;

c) are ca obiect de activitate autorizat comerţ cu amanuntul al mobilei, al articolelor de iluminat și al articolelor de uz casnic, conform CAEN rev. 2, cod 4759 /comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet, conform CAEN 4791;

d) are deschis la Trezoreria Statului contul 50.70.24 „Disponibil din sume alocate din Fondul pentru mediu reprezentând finanţare sau cofinanţare nerambursabilă a proiectelor pentru protecţia mediului“;

e) nu este sub incidenţa Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, nu are suspendate/restricţionate activităţile economice sau nu se află în situaţii similare; dizolvare, lichidare, desfiinţare, închidere, radiere, inclusiv închidere operaţională, nu se află sub administrare specială; nu face obiectul unei proceduri legale în justiţie pentru situaţiile mai sus menţionate şi nici pentru orice altă situaţie similară;

f) se va asigura că prețul unui bec cu led nu va depăși media prețurilor de comercializare ale acestuia, în ultimele 6 luni.

           
Poate beneficia de finanţare solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) este persoană fizică cu domiciliul în România;

b) nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării becurilor cu led;

c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică;

d) este posesor al unui/unei buletin/cărţi de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;

e) se obligă să predea comerciantului, în momentul achiziţionării becurilor cu led, un număr echivalent de becuri convenționale;

f) îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situaţii şi statistici.

          
În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate beneficia de un singur voucher.
           
Persoana fizică aprobată poate beneficia de un voucher în cuantum de 200 lei la achiziţionarea a cel puțin unui bec cu led, în schimbul predării unui număr echivalent de becuri convenționale.
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii