Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:48 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prognoza agrometeo Ritmuri normale de vegetație în condiții hidrotermice favorabile. Situația în Dobrogea

ro

31 Mar, 2024 14:45 425 Marime text
foto: Pexels Regimul hidrotermic favorabil din aer şi sol va imprima ritmuri în general normale de vegetaţie la culturile de toamnă, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, iar pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului din zonele de câmpie, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi intensificate, atât la culturile de câmp, cât şi la pomii fructiferi, potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 30 martie - 5 aprilie.

În acest interval, va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit la nivelul întregii ţări, chiar deosebit de caldă în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7 - 23 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 12 grade pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 12 şi 31 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării.


Temperatura minimă a aerului se va situa între 2 şi 16 grade

Temperatura minimă a aerului se va situa între 2 şi 16 grade în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 11 - 20 grade, favorabilă pregătirii patului germinativ pentru efectuarea lucrărilor de semănat la culturile prăşitoarea (floarea-soarelui, porumb) şi sfeclă de zahăr, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la speciile din prima urgenţă (mazăre, borceag, ovăz, orzoaică etc.) înfiinţate în epoca optimă, relevă prognoza ANM.

Sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate. De asemenea, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii.

"În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în Maramureş, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Olteniei, Transilvaniei şi a Munteniei, local estul şi centrul Moldovei, nordul, estul şi sudul Dobrogei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi local puternică) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, centrul şi estul Olteniei, centrul Dobrogei, nordul, estul, sud-estul şi izolat vestul Munteniei, estul Transilvaniei", arată prognoza agrometeo.


Regimul hidrotermic favorabil din aer şi sol va imprima ritmuri în general normale de vegetaţie la culturile de toamnă, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Totodată, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului din zonele de câmpie, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi intensificate, atât la culturile de câmp, cât şi la pomii fructiferi.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor definitiva faza de formare a frunzei a treia (90-100%), continuându-se totodată înfrăţirea şi alungirea paiului (10-100%).

Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă va parcurge înfrunzirea (10-17 frunze) şi alungirea tulpinii (10-60%), iar în jumătatea sudică a ţării se va putea declanşa apariţia inflorescenţei (10-15%).

În toate plantaţiile, speciile timpurii de sâmburoase vor înregistra fazele de înmugurire, dezmugurire şi înflorire, iar la seminţoase (măr) se va semnala umflarea mugurilor de rod şi înmugurirea.

La viţa-de-vie se va continua faza de "plâns" în majoritatea podgoriilor, iar la soiurile timpurii se va înregistra începutul înmuguririi.

"În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfăşura în bune condiţii, în aproape toată ţara", adaugă ANM.

Specialiştii ANM vin şi cu o serie de recomandări

Specialiştii ANM vin şi cu o serie de recomandări: finalizarea semănatului culturilor din prima urgenţă, pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului; pregătirea patului germinativ în vederea însămânţărilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb); fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK); continuarea efectuării lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fitosanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole; urgentarea arăturilor în vederea efectuării însămânţărilor de primăvară. 


Sursa: Agerpres.ro. 


Citește și:

Anunțul ANM cu privire la transportul de praf saharian în zona României (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii