Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Prin această decizie, compania este mai puternică” Eximtur SRL se divide. Cine preia proprietăţile societăţii

ro

27 Jul, 2016 00:00 3464 Marime text

 
În urma unei hotărâri a asociaţilor Eximtur SRL din data de 10 iunie 2016, s-a dispus divizarea societăţii comerciale Eximtur. Astfel, divizarea companiei se va produce prin desprinderea ca întreg a unei părţi din patrimoniul Eximtur SRL şi transferul acestei părţi de patrimoniu către o societate nou-înfiinţată, drept pentru care s-a constituit un proiect de divizare. Astfel, asociaţii Eximtur vor deveni asociaţi cu aceleaşi proporţii şi în noua societatea comercială înfiinţată, denumită  Exm Imobiliare SRL.

Despre Eximtur SRL

SC Eximtur SRL a luat naştere la Cluj Napoca în anul 1993 şi reprezintă una dintre cele mai cunoscute companii din domeniul turismului românesc. Printre serviciile oferite de companie, amintim: ticketing- rezervări şi emiteri de bilete de avion sau tren, pe rute interne şi internaţionale, cât şi rezervări hoteliere pentru călătorii personale, de afaceri sau turistice. 
 
Eximtur SRL are sediul în municipiul Cluj-Napoca, pe strada Nichita Stănescu. Din acţionariatul societăţii fac parte: Felicia Cherecheş (10%), Susana Costea (25%), Anca Lupu (20%), Emilia Kiss (10%), Lucia Morariu (10%), Radu Morariu (25%). Conform datelor de la Registrul Comerţului, societatea are ca obiect de activitate „activităţi ale tur-operatorilor”. 
 
Eximtur deţine o întreagă reţea la nivel naţional. Peste 28 de agenţii de călătorie în regim de franciză, dar şi proprii ale companiei sunt amplasate în cele mai importante oraşe din ţară. Eximtur este şi asociatul unic al societăţii Q Travel SRL, societatea care deţine mai multe imobile. Cum în timp Eximtur a ajuns să se ocupe de administrarea şi gestionarea mai multor proprietăţi imobiliare, desfăşurând această activitate în paralel cu turismul, s-a luat decizia înfiinţării unei noi societăţi care să se ocupe de gestionarea activelor imobiliare, se arată în proiectul de divizare al companiei.

Efectele divizării

 Potrivit aceloraşi documente, unul dintre efectele divizării va fi degrevarea societăţii Eximtur de cheltuielile şi de implicaţiile logistice legate de amenajarea şi punerea în exploatare a unor imobile, pe lângă alocarea mai eficientă a resurselor necesare pentru desfăşurarea acestor activităţi. 
 
Un alt efect important scontat de către asociaţii firmei după divizare va fi reducerea şi optimizarea costurilor aferente desfăşurării fiecărei ramuri de afaceri. În final, divizarea va putea permite separarea rezultatelor financiare ale celor două ramuri de afaceri, pentru o mai bună gestiune a capitalului de lucru.

Divizarea, o cale de a consolida activitatea Eximtur SRL

„Firma noastră are în proprietate mai multe sedii de agenţii de turism. Le vom trece pe acestea într-o nouă firmă, care să se ocupe de partea de imobiliare. Este normal ca ele să plătească chirie. Noi suntem foarte stabili financiar şi avem posibilităţi, astfel am hotărât să separăm sediile, care sunt proprietatea firmei, de activitatea de turism a  Eximtur. Sediile le mutăm pe o altă firmă şi firma Eximtur rămâne cu activitatea pe care o are şi va plăti chirie către noua firmă pe aceste sedii.  Este normal ca la un moment dat, dacă ai şi sedii, să separi această activitate. Nu puteam gestiona activitatea de sedii în această firmă. Noi ne permitem să facem asta. Activitatea noastră la nivel de Eximtur este super securizată pentru că noi avem cash-ul în firmă. Noi putem plăti avansul de 3 milioane de euro pentru nişte locuri pe litoral, dacă vrem chiar mâine, de exemplu. Avem o situaţie financiară foarte bună. Până la urmă, aşa judecă şi ANAF-ul. Prin această decizie, Eximtur este mult mai solidă”, a declarat directorul general al Eximtur SRL, Lucia Morariu, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.

Cine este societatea care va prelua activele imobiliare ale companiei

Noua societate, Exm Imobiliare SRL va avea sediul în acelaşi loc unde îl are, în prezent, şi societatea Eximtur SRL, aceiaşi asociaţi, dar un alt obiect de activitate: „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing”. 
 
Exm Imobiliare SRL va prelua de la Eximtur imobilizări corporale (clădiri şi terenuri)  în valoare de 4.514.000 lei, imobilizări financiare în valoare totală de 522.000 lei, reprezentând contravaloarea acţiunilor de la Q Travel SRL, dar şi lichidităţi băneşti în valoare de 25.000 de lei, bani cu care noua societate îşi va putea susţine o perioadă activitatea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii