Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:27 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul, partener de afaceri cu fraţii Mazăre Costea şi Ene au refuzat schimbul de terenuri cu Primăria Constanţa (document)

ro

03 Aug, 2015 00:00 5158 Marime text
În cadrul şedinţei Consiliului Local Municipal de vineri, care a avut pe ordinea de zi nu mai puţin de 41 de proiecte de hotărâre (unul fiind retras), consilierii locali au votat în unanimitate şi aprobarea unei hotărâri privind revocarea unui document emis în anul 2013. Este vorba despre HCL nr. 100/2013 privind aprobarea schimbului de terenuri dintre Municipiul Constanţa şi Mihale Costea şi Nicuşor Ene.

Nu au vrut teren în Mamaia


Proiectul de hotărâre este cu atât mai interesant cu cât HCL nr. 100/2013 privind aprobarea schimbului de teren dintre Municipiul Constanţa şi Mihale Costea şi Nicuşor Ene nu a fost niciodată încărcată pe site-ul Primăriei. În proiectul de hotărâre aprobat de cei 25 de consilieri prezenţi dintre cei 27 de membri ai Consiliului Local, se arată că, la data de 30 aprilie 2013, atunci când a fost aprobată HCL 100/2013, Municipiul Constanţa trebuia să le dea celor doi beneficiari un teren de 122 mp din domeniul privat al municipiului Constanţa, situat în zona Clubului Nautic Pinguin din staţiunea Mamaia, în valoare de 61.000 de euro, în schimbul unui teren de 408 mp, proprietatea lui Nicuşor Ene şi Costea Mihale, situat pe strada Badea Cârţan, în zona blocurilor BC10 - BC11, în valoare de 61.200 de euro. În 2013, proiectul cu numărul 20 de pe ordinea de zi a şedinţei din 30 aprilie, care, între timp, s-a transformat în HCL 100/2013, a fost iniţiat chiar de viceprimarul Decebal Făgădău, actualmente primar interimar al Constanţei. 

„Hotărârea de schimb nu şi-a produs efectele“

Nicuşor Ene şi Mihale Costea nu au fost însă de acord să dea terenul de 408 metri pătraţi de lângă Complexul Sportiv Badea Cârţan pentru un teren mai mic, dar situat în staţiunea Mamaia. Astfel, pe 2 decembrie 2013, după câteva luni de la aprobarea hotărârii cu numărul 100, cei doi trimit o adresă municipalităţii, prin care îşi exprimă dezacordul cu privire la acceptarea prevederilor HCL nr. 100/2013. „Având în vedere că actul notarial de schimb nu a fost semnat de către părţi, hotărârea de schimb nu şi-a produs efectele“, se arată în raportul privind anularea HCL 100/2013. 

Trei blocuri, propuse în zona terenului deţinut de cei doi 

Deşi au emis adresa prin care îşi exprimau dezacordul în decembrie 2013, la mai bine de jumătate de an de la adoptarea actului, cei doi aveau, se pare, planurile deja făcute. Astfel, pe 29 august 2014, la sediul Primăriei Constanţa a avut loc dezbaterea publică privind adoptarea Planului Urbanistic Zonal pentru o serie de terenuri din cartierul Badea Cârţan, cuprinse între clinica privată Euromaterna şi terenul de rugby „Cleopatra“. Mai exact, PUZ-ul viza perimetrul cuprins între străzile Badea Cârţan şi aleea Murelor la est, Ştefăniţă Vodă la sud, aleea Afinei la vest şi alee acces la nord, conform avizului de oportunitate cu numărul 53674 din 10 aprilie 2014. Iniţiatorii acestui PUZ, care cuprindea, aşadar, şi terenul din zona blocurilor BC10 - BC11, erau aceiaşi Mihale Costea şi Nicuşor Ene, elaboratorul PUZ-ului fiind SC East Atelier SRL. Obiectivul PUZ-ului era acela de a studia, reglementa şi modifica reglementările urbanistice în limitele zonei studiate.
 
Aşa cum se poate observa în schiţa planului întocmit de elaborator, în imediata vecinătate a blocurilor BC 10 şi BC 11 sunt propuse trei imobile - două de câte şase nivele şi unul de 11 etaje -, dar şi mai multe locuri de parcare. Rămâne însă de văzut dacă unul dintre cele trei blocuri propuse în acest PUZ vor fi construite pe terenul deţinut de Ene şi Costea.

Partener de afaceri cu fraţii Mazăre 

Mihale Costea este unul dintre fondatorii Nitalexil SRL, aşa cum arată Monitorul Oficial nr. 677, partea a IV-a din 2001. Firma Nitalexil deţine mai multe terenuri şi spaţii comerciale în staţiunea Mamaia. Fondată în anul 2001 de Mihale Costea, alături de un cetăţean grec, Theodoros Skandalidis, Nitalexil este o firmă care încă prosperă în municipiul Constanţa, deşi, într-un timp, fondatorii săi au părăsit afacerea, cesionându-şi părţile sociale către Marin Radu. Theodoros Skandalidis şi Mihale Costea s-au asociat, pe 15 mai 2001, cu Mihai Măzăre şi Alexandru Mazăre, fraţii fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, în firma Bluemar Internaţional SRL, aşa cum arată datele din Monitorul Oficial nr. 1097/2001, Mihale Costea devenind ulterior şi administrator în această firmă. Firma este însă radiată în prezent de la Registrul Comerţului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii