Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:48 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța, anunț despre lucrările la rețeaua termică

ro

18 Aug, 2023 14:58 1401 Marime text
Sursă foto: Primăria Constanța
  • În acest sens, în perioada 22 august 2023 - 6 septembrie 2023 se va opri producerea energiei termice și furnizarea apei calde de consum către toți consumatorii racordați la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică.
 
După 50 de ani de folosință, după foarte mulți ani în care sistemul de termoficare centralizat a creat pagube mari în bugetul local din cauza degradării foarte mari a conductelor care transportă agentul termic, locuitorii Constanței sunt tot mai aproape de a plăti facturi mici și corecte pentru apa caldă și încălzirea locuinței, transmite un comunicat din partea Primăriei Constanța.
 
Prima etapă, care vizează reabilitarea și modernizarea a 21,6 de km tronsoane de rețea termică din magistrala I și breteaua de legătură între cele două magistrale, a fost finalizată și este în curs de recepționare.
 
Etapa II este în lucru și vizează înlocuirea a 12,716 km traseu de rețea termică primară, 25,432 km de conducte din magistrala II, conducte vechi/uzate cu izolația termică deteriorată. Noul sistem, ca și în etapa finalizată, va fi unul modern cu conducte din oțel, preizolate cu izolație termică din spumă rigidă de poliuretan, protejată la exterior cu manta din polietilenă de mare densitate, care se vor amplasa în canalul termic existent pe suporții metalici actuali sau nou construiți, acolo unde este necesară înlocuirea lor.
 
Pentru această etapă au fost deschise mai multe șantiere în care se va lucra la foc continuu în perioada următoare. Firma contractată pentru realizarea lucrărilor va profita de faptul că urmează perioada de revizie a CET și nu va mai fi nevoie să amplaseze conducte pentru asigurarea provizoratului, timp în care va schimba cât mai multe tronsoane de conducte. Amintim că pentru pregătirea sistemului de termoficare pentru sezonul rece, se impune executarea unor lucrări de întreținere și reparații a instalațiilor de producere a energiei termice din CET Palas. În acest sens, în perioada 22 august 2023 - 6 septembrie 2023 se va opri producerea energiei termice și furnizarea apei calde de consum către toți consumatorii racordați la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică.
 
Etapa III vizează zona centrală a orașului, unde se lucrează cu prioritate pe arterele rutiere în care proiectul de înlocuire a conductelor se suprapune cu cel de „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”. Această etapă presupune reabilitarea 4,03 km traseu de conducte primare aferente a trei tronsoane de rețea termică primară și 3,025 km traseu de conducte secundare aferente unui număr de 11 puncte termice, precum și reabilitarea de vane, cămine, înlocuirea ansamblelor de contorizare a agentului termic primar și secundar, precum și montarea unei bucle de echilibrare hidraulică.
 
Etapa a IV-a are ca obiectiv general reabilitarea unor rețele/ramuri termice secundare, aferente a 12 puncte termice în lungime de aproximativ 23 km. Pentru această etapă, Primăria Constanța a lansat procedura de proiectare și execuție a lucrărilor, iar termenul de deschidere a ofertelor este 18 septembrie.
 
Totodată, pe lângă reabilitarea și modernizarea rețelei de transport și distribuție a agentului termic, autoritatea locală derulează achiziția pentru proiectarea și execuția noului CET. Termenul de deschidere a ofertelor este 26 septembrie, dată la care vom afla câți ofertanți s-au înscris. Proiectul, „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”, depus în cadrul PNRR, vizează reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă. Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Acesta va fi construit în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz, flexibilă va fi, conform proiectului, de 97 MW, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Termoficare Constanța: Mai multe zone din municipiu, fără apă caldă. Ce consumatori sunt afectați
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii