Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:03 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele UDMR, Kelemen Hunor ÎCCJ vrea să întoarcă roata istoriei şi să pună sub semnul întrebării dreptul la proprietate

ro

11 Jan, 2024 18:43 1543 Marime text
Kelemen Hunor. Foto: Guvernul României
  • Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, că decizia recentă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în cazul Colegiului reformat din Aiud opreşte şi pune în dificultate cultele religioase de a obţine şi a intra în posesia proprietăţilor confiscate de comunişti.
     
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, că decizia recentă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în cazul Colegiului reformat din Aiud opreşte şi pune în dificultate cultele religioase de a obţine şi a intra în posesia proprietăţilor confiscate de comunişti, potrivit Agerpres.

Liderul UDMR a afirmat că, recent, ÎCCJ a dat o decizie „absolut de neînţeles” privind retrocedările imobilelor către cultele religioase.

„Este vorba despre decizia nr 21/13 noiembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial pe 21 decembrie. Este o decizie lungă, cu vreo 50 de articole sau mai multe. Este mult de spus. Dar, în esenţă, opreşte şi pune în dificultate cultele religioase în demersurile lor de a obţine şi de a intra în proprietatea acelor proprietăţi confiscate de comunişti”, a declarat Kelemen Hunor.


El a adăugat că ÎCCJ creează un precedent prin care, dacă se va merge în această direcţie, „va legifera furtul comuniştilor”, iar „dreptul de proprietate va intra sub semnul întrebării”.

„Asta înseamnă că nu există stat de drept. Într-un stat de drept unde nu există siguranţa (...) dreptului de proprietate, nu mai putem vorbi despre stat de drept. Să spui, după 34 de ani, cultelor religioase că trebuie să aducă nu ştiu ce documente din secolul XIX, Cartea funciară nu mai este de ajuns, când exista o stare juridică absolut diferită decât în secolul XXI, înseamnă că ori nu înţelegi fenomenul juridic, politic şi social - ceea ce nu este cazul, pentru că acolo lucrează oameni cu experienţă şi cu ştiinţă, ori înseamnă rea-voinţă şi vrei să întorci decizia politică în anii 2000, începutul anilor 1990, în care România singură şi-a asumat retrocedarea imobilelor confiscate, furate de regimul comunist”, a argumentat Kelemen Hunor.


Preşedintele UDMR a menţionat că, în opinia sa, acest lucru nu este acceptabil şi că va căuta soluţii în Parlament.

„Nu este acceptabil. Trebuie să găsim soluţii în Parlament, în Legislativ, pentru a crea o siguranţă pentru proprietatea privată. Dacă pentru o singură cauză se poate întoarce roata istoriei, niciun om, nicio instituţie, nicio biserică nu poate fi sigur că dreptul la proprietate rămâne de neatins. Eu cred că proprietăţile trebuie să se întoarcă acolo de unde au fost confiscate. Restul înseamnă sofisme şi, eventual, rea-voinţă. Să pui la îndoială statul de drept, înseamnă că lucrezi împotriva societăţii şi împotriva României”, a mai menţionat Kelemen Hunor. 



Citește și:
Ministerul Educației cere inspectoratelor școlare să implementeze măsuri privind participarea elevilor la examenele naționale
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii