Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:40 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele Klaus Iohannis „Obiectivul nostru principal este pe securitatea energetică şi cooperarea regională“

ro

17 Dec, 2022 15:04 898 Marime text
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația PrezidențialăPreşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut sâmbătă, 17 decembrie 2022, la Palatul Cotroceni, o intervenţie în cadrul sesiunii plenare găzduite cu prilejul semnării Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei şi României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Acordul privind Parteneriatul Strategic în domeniul energiei verzi, dezvoltării şi transmiterii acesteia între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei.

„Obiectivul nostru principal astăzi este pe securitatea energetică şi cooperarea regională. Aceste subiecte au fost priorităţi cheie pentru România - pentru politica noastră externă, dar şi pentru strategia naţională de dezvoltare. Aceste subiecte au reprezentat priorităţi cheie şi pentru Uniunea Europeană.

Având în vedere contextul actual de securitate, marcat de agresiunea militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, trebuie să cooperăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate în gestionarea provocărilor comune.

Acordul semnat astăzi pune bazele unui cadru pentru cooperarea pe termen lung între ţările noastre, într-o serie de domenii foarte importante: în primul rând, producţia, transportul şi comerţul de energie curată; în al doilea rând, dezvoltarea unei noi infrastructuri de transport, respectiv un cablu submarin de transport al energiei verzi prin Marea Neagră; în al treilea rând, proiecte cu privire la dezvoltarea a hidrogenului verde; în al patrulea rând, eficienţa energetică.

Acest Acord este unul ambiţios, care arată că împreună putem asigura contribuţii valoroase la întărirea securităţii energetice europene. Totodată, va contribui la creşterea sustenabilă a ţărilor din regiune.

De asemenea, vrem să avansăm cu mai multă îndrăzneală către energia curată. Provocările generate de schimbările climatice ne afectează pe toţi.

Dragi colegi,

Climatul de securitate şi dificultăţile energetice necesită mai multe inter-conectări şi mai multă cooperare, la nivel regional şi global. Cooperarea noastră energetică răspunde unui impuls strategic şi va consolida rezilienţa noastră energetică şi va asigura diversificarea rutelor de aprovizionare si transport. Această chestiune este determinată de piaţă, având în vedere creşterea cererii de energie în Europa şi potenţialul de energie verde din regiunea Mării Caspice, în special în Azerbaidjan.


Acordul duce mai departe o iniţiativă emblematică tangibilă în cadrul Parteneriatului Estic.

Salut prezenţa astăzi, aici, a Preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care ne oferă încredere că există un sprijin puternic şi continuu din partea Comisiei Europene pentru eforturile noastre comune..

Mai concret, ca pas următor, ambiţia noastră este să aşezăm un cablu digital lângă linia de energie electrică submarină. De asemenea, avem în vedere extinderea legăturilor de transport maritim spre Georgia, din portul nostru din Constanţa. Aceste eforturi vor spori conectivitatea şi cu Azerbaidjanul şi mai departe cu Asia Centrală.

Ne aşteaptă multă muncă pentru a exploata potenţialul şi pentru a ne creşte rezilienţa. Mă bucur că Acordul pe care îl semnăm astăzi contribuie la atingerea acestui obiectiv“ - a transmis președintele Klaus Iohannis

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii