Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele Klaus Iohannis, convorbire cu omologul estonian

ro

26 Feb, 2021 10:06 875 Marime text
  • Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o convorbire, în format videoconferință, cu Președintele Republicii Estonia, Kersti Kaljulaid, în contextul aniversării a 100 de ani de relații diplomatice.

În cadrul convorbirii au fost abordate subiecte din sfera cooperării bilaterale, gestionarea pandemiei de COVID-19, cooperarea cu țările din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, precum și Inițiativa celor Trei Mări.

În contextul aniversării a 100 de ani de relații diplomatice, Președintele României a salutat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, bazate pe valori și interese comune. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a apreciat dialogul intensificat și cooperarea aprofundată dintre cele două țări, atât în plan bilateral și european, cât și în cadrul formatelor de cooperare regională și internațională.


Președintele României a subliniat nevoia de a consolida cooperarea bilaterală în sfera economică, în ceea ce privește asigurarea tranziției la economia și societatea digitale, precum și în combaterea efectelor schimbărilor climatice.

Cei doi șefi de stat s-au informat reciproc cu privire la măsurile naționale implementate în contextul pandemiei de COVID-19 și la stadiul procesului de vaccinare.

În privința Vecinătății Estice, Președintele României a accentuat necesitatea unui angajament politic mai puternic față de statele din Parteneriatul Estic, în special cele asociate Uniunii Europene, precum și a unei atenții mai mari acordate soluționării conflictelor prelungite din regiune.

La solicitarea părții estone, Președintele României a informat în legătură cu vizita pe care a efectuat-o la Chișinău la finalul anului trecut, prilej cu care a transmis un mesaj puternic de susținere pentru agenda de reformă a noului Președinte al Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. În context, Președintele Klaus Iohannis a precizat că România a mobilizat un nou pachet de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, constând în asistență de urgență pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

În ceea ce privește cooperarea în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, Președintele României a exprimat aprecierea pentru succesul Summitului găzduit de Președintele Kersti Kaljulaid în toamna anului trecut, într-un context epidemiologic dificil. Președintele Klaus Iohannis a apreciat că Inițiativa celor Trei Mări oferă, mai mult ca niciodată, o platformă adecvată pentru redresare economică în perioada post-pandemie, bazată pe dezvoltarea conectivității. Din această perspectivă, Președintele României a subliniat că obiectivul principal rămâne implementarea proiectelor strategice de interconectare.

La invitația omologului eston, Președintele României a acceptat să efectueze o vizită de stat în Republica Estonia în cursul lunii iunie, dacă vor permite condițiile epidemiologice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii