Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:35 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prăpăd în Portul Constanța! Amenzi colosale pentru șase operatori economici aplicate de Garda Naţională de Mediu

ro

23 Dec, 2023 16:24 1158 Marime text
  • Urmare a solicitării transmise de ZIUA de Constanța, Garda Națională de Mediu - Comisariatul General a informat că, în perioada 27-29 noiembrie 2023, a desfășurat controale la operatorii economici din incinta Portului Constanța, în vederea verificării activităților care pot afecta calitatea factorilor de mediu și pot degrada ecosistemul al Mării Negre

În perioada 27.11.2023-29.11.2023, Garda Naţională de Mediu a desfăşurat un control în premieră în Portul Constanţa care a vizat activităţile economice ce pot afecta calitatea factorilor de mediu (aer, sol, apă) şi pot degrada ecosistemul marin al Marii Negre. În acest context, 3 echipe de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul General au efectuat 11 acţiuni de inspecţie şi control cu caracter inopinat şi operativ la agenţi economici care desfăşoară activităţi cu posibil impact asupra mediului în Portul Constanţa.


Urmare acestor acţiuni, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 320.000 lei precum şi o suspendare a activităţii unui agent economic pentru nerespectarea legislaţiei de mediu, respectiv lipsa actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, nerespectarea prevederilor actelor de reglementare deţinute, abateri de la regimul deşeurilor (lipsa unor spaţii special amenajate pentru stocarea deşeurilor).


O situaţie specială a fost aceea a unui agent economic care desfăşura activităţi de dezmembrare ambarcaţiuni fără a deţine acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 60.000 lei şi măsura complementară de interzicere a activităţii“, a transmis, luni, Garda Naţională de Mediu.


În acest context, cotidianul ZIUA de Constanța a cerut mai multe informații cu privire la acțiunea de control, printr-o adresă trimisă către Garda Națională de Mediu, la care a venit recent răspuns. Desigur, instituția nu a dorit să ne prezinte ce operatori economici au fost amendați, invocând legea ce protejează datele cu caracter personal.


Urmare a solicitării, Garda Națională de Mediu – Comisariatul General a informat că, în perioada 27-29 noiembrie 2023, a desfășurat controale la operatorii economici din incinta Portului Constanța, în vederea verificării activităților care pot afecta calitatea factorilor de mediu și pot degrada ecosistemul al Mării Negre. În acel interval, au fost controlați un număr de 6 operatori economici, cărora le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale, după cum urmează:

 
  • 100.000 lei + 60.000 lei/avertisment precum și sancțiunea complementară „suspendarea activității până la adoptarea unei decizii de către autoritatea competentă de protecția mediului, responsabilă cu emiterea actelor de reglementare”, pentru nerespectarea prevederilor art. 15, alin. (2), lit a), coroborate cu cele ale art 16, alin (4) din OUG 195/2005 privind protecția mediului, precum și pentru nerespectarea prevederilor art. 15, alin (3) din OUG 92/2021 privind regim deșeurilor, coroborate cu cele ale OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor;
  • 60.000 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 15, alin (1) din OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor
  • 40.000 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 15, alin (3) din OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor
  • 60.000 lei, precum și sancțiunea complementară de suspendare a activității până la obținerea acțiuni de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, pentru nerespectarea prevederilor art. 94, alin (1) din OUG 195/2005 privind protecția mediului, coroborate cu cele ale art. 5 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Garda Națională de Mediu a desfășurat un control în premieră în Portul Constanța! Amenzi aplicate (FOTO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii