Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:05 21 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliţia Română la datorie, pentru o călătorie în siguranţă, la întoarcerea din minivacanță

ro

26 Jan, 2020 15:46 749 Marime text
Poliţiştii sunt la serviciu și în acest sfârșit de week-end prelungit, pentru a preveni evenimentele rutiere și pentru a fluidiza și supraveghea traficul rutier.

Se preconizează un trafic aglomerat pe principalele drumuri, motiv pentru care trebuie să conduceți cu un plus de prudență.

Dacă vă deplasați cu autoturismul:

Dacă apar blocaje rutiere, păstraţi-vă calmul şi nu depășiți coloanele de autovehicule. Folosiți luminile de avarie când încheiați o coloană care opreşte sau încetineşte brusc.

Respectaţi partenerii de drum şi nu uitaţi politeţea rutieră!

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă!

Pe autostradă, sunt interzise oprirea nejustificată și circulaţia pe banda de urgenţă! Creează situații periculoase pentru participanții la trafic și se sancţionează.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Vă reamintim că prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genţi, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.)!

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute!

Dacă optaţi pentru o călătorie cu trenul:

Fiţi atenţi atunci când urcaţi pe scara vagonului! În astfel de momente, puteţi deveni uşor o victimă a celor care fură din buzunare.

Nu le dați niciodată copiilor sarcina să vă supravegheze bagajele! Asiguraţi-vă banii, bagajele sau alte valori, când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete sau în alte puncte aglomerate din gară.

Priviţi în jurul dumneavoastră, mai ales la cei care nu au bagaje! De regulă, hoţii au doar o sacoşă sau o haină pe mână, pe care le folosesc pentru a-i împiedica pe ceilalţi să observe cum sustrag bunuri.

La plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră!

Păstraţi portofelul şi banii într-un buzunar interior, cât mai aproape de corp şi asiguraţi-l cu nasturi sau cu fermoar!

Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători!

Ti-a placut articolul?

Comentarii