Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:43 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliția Română anunță acțiuni în noul an școlar (VIDEO)

ro

24 Sep, 2023 14:51 802 Marime text
foto: Poliția Română În perioada 11 – 22 septembrie 2023, polițiștii și jandarmii au efectuat patrule și verificări în zona unităților de învățământ, totodată, au fost desfășurate activități preventive, pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar. Acțiunile în sistem integrat vor continua pe tot parcursul anului școlar.

​În perioada menționată, pentru coordonarea și organizarea activităților ce vizează obiectivul de creștere a gradului privind siguranța școlară, polițiștii și jandarmii au acționat conform Planului Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, implementat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, transmite un comunicat din partea Poliției Române. 

Premergător începerii anului școlar, polițiștii din cadrul structurilor pentru siguranța școlară au desfășurat o serie de activități preventive cu părinții și copiii, context în care au avut loc dezbateri despre siguranța elevilor, cu prezentarea de sfaturi și măsuri preventiv-educative privind modalitățile de prevenire a consumului de droguri și a faptelor de violență, precum și de reducere a cazurilor de bullying. De altfel, au fost abordate și noțiuni referitoare la siguranța în mediul online.


După debutul noului an școlar, în perioada 11 – 22 septembrie 2023, structurile de prevenire a criminalității și pentru siguranța școlară au desfășurat, la nivel național, 1.084 de activități preventive și de informare, în cadrul a 564 de unități de învățământ preuniversitar, la care au participat 43.948 de beneficiari.

În perioada de referință, polițiștii au acționat, la nivel național, pentru a preveni faptele antisociale, organizând 5.105 acțiuni, dintre care 319 pe linia siguranței în școli și au intervenit la 35.216 evenimente, dintre care 29.765 au fost sesizate de cetățeni prin S.N.U.A.U. – 112.

La nivel național au fost dispuse măsuri de adaptare a dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranței publice în zona unităților de învățământ preunivesitar. Astfel, în primele două săptămâni de activitate școlară, polițiștii de ordine publică au asigurat măsuri de siguranță pe drumul elevilor către școli și pe traseele către casă. În această perioadă, în municipiul București și în întreaga țară, au fost angrenați peste 29.000 de polițiști în dispozitivele de ordine și siguranță publică.

Totodată, la nivelul național, structurile de ordine publică au efectuat controale la unitățile de învățământ preuniversitar, pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor și protecția persoanelor, a mai punctat sursa citată.

Structurile teritoriale de poliție rutieră au inventariat, în perioada de debut a noului an școlar, autovehiculele special destinate transportului de elevi, distribuite autorităților publice locale de către Guvernul Românie și au verificat documentele necesare pentru conducerea lor pe drumurile publice și documentele conducătorilor auto ai acestor mijloace de transport.

În urma activităților desfășurate, au fost verificate 3.211 autovehicule destinate transportului școlar și, de asemenea, au fost verificați și instruiți 3.119 conducători auto.

În vederea monitorizării modului de punere în aplicare a prevederilor Planului Național Cadru de Acțiune, polițiști din cadrul Direcției de Ordine Publică și Direcției Siguranța Școalară au verificat organizarea dispozitivelor de siguranță publică din zona adiacentă a 19 unități de învățământ preuniversitar aflate în municipiul București și județul Ilfov, precum și existența și actualizarea Registrelor speciale de evidență a activităților punctuale desfășurate pe linia siguranței școlare, constituite la nivelul acestor unități.

De asemenea, pentru facilitarea comunicării, în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, polițiștii pentru siguranța școlară au fost desemnați să participe în cadrul grupurilor de acțiune constituite la nivelul unităților de învățământ preuniversitar.

La nivelul Poliției Române, prevenirea victimizării minorilor reprezintă unul dintre domeniile prioritare de acțiune preventivă în anul 2023. Astfel, conducerea Poliției Române a dispus constituirea unui Grup de lucru, la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și al fiecărui inspectorat de poliție județean, în scopul cunoașterii permanente a situației operative și pentru dispunerea de măsuri, în vederea creșterii gradului de siguranță în unitățile de învățământ preuniversitar.

În acest context, au loc permanent acțiuni pentru verificarea agenților economici din zona adiacentă unităților de învățământ, pentru prevenirea consumului de droguri, respectiv pentru prevenirea delicvenței juvenile.

Totodată, raportat la prevederile obiectivelor din Planul Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, privind elaborarea și derularea de programe și campanii de prevenire a violenței și a consumului de droguri, structurile teritoriale pentru siguranța școlară vor desfășura activități în anul școlar 2023-2024. Astfel, au fost deja inițiate 5 proiecte/campanii pentru prevenirea consumului de droguri și reducerea violenței, iar, pe parcursul anului școlar, vor fi desfășurate zeci de proiecte și campanii, pentru prevenirea consumului și traficului de substanțe interzise, precum și comportamentul de tip bullying și alte situații (prevenirea violenței, prevenirea traficului de persoane, identificarea copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate, prevenirea portului de obiecte periculoase, prevenirea și combaterea abandonului școlar, prevenirea delincvenței juvenile), mai precizează Poliția. 

Pe de altă parte, activitățile polițiștilor pentru siguranța școlară au fost intensificate și în relație cu părinții/tutorii elevilor și cadrele didactice. Polițiștii își oferă tot sprijinul pentru construirea unui parteneriat durabil bazat pe deschidere, încredere și respect.

Elevii au manifestat un real interes cu privire la prezența polițiștilor pentru siguranța școlară, în unitățile de învățământ. Activitățile de relaționare, prin creșterea conștientizării cu privire la riscurile asociate criminalității, ajută la deprinderea unor comportamente anti-victimale și a unor conduite corecte în situații de risc.

Totodată, pe parcursul anului școlar 2023 – 2024, specialiștii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii și din cadrul structurilor teritoriale de profil vor continua acțiunile preventive în cadrul proiectelor/campaniilor aflate deja în faza de implementare, care vizează siguranța minorilor:

➢ Proiectul Eroii Internetului, implementat în parteneriat cu Asociația Adfaber, cu sprijinul Google România, care are drept scop informarea și conștientizarea copiilor cu privire la regulile de utilizare în siguranță a internetului, precum și la beneficiile utilizării mediului virtual ca sursă de cunoaștere și informare;

Programul Școala Siguranței TEDI, implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Maspex România, pentru siguranța elevilor din clasa I. Scopul vizat este creșterea gradului de siguranță a copiilor, prin informarea acestora cu privire la potențiale pericole şi, totodată, prin furnizarea de soluții, utilizându-se metode educativ-preventive specifice vârstei lor. Temele abordate sunt: prevenirea disparițiilor, siguranța acasă, comportamentul preventiv la școală, relațiile cu colegii, siguranța la locul de joacă şi în vacanță, educație rutieră, siguranța pe Internet. Pentru anul școlar următor va fi introdusă și o temă dedicată acordării primului ajutor;

Proiectul de prevenire a criminalității informatice Siguranța online, implementat în parteneriat cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația Română a Băncilor (ARB), Microsoft România, Asociația SwissWeb Academy, Ascendia. Proiectul are o componentă importantă dedicată siguranței copiilor și, în acest context, se află în proces de elaborare 5 teme cu caracter preventiv destinate cadrelor didactice și elevilor, respectiv Cybersecurity (aspecte generale), Protejarea identității și a datelor în mediul online, Gaming, Prevenirea pornografiei infantile, Siguranța banilor pe internet.

Proiectul de prevenire a disparițiilor de minori și a plecărilor voluntare Plecatul de acasă nu este o soluție!, implementat în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei SUA în România;

Proiectul Fără discriminare! de formare a unor comportamente non-discriminatorii.

Proiectul de prevenire a violenței domestice Bright Sky.

Pentru identificarea și implementarea celor mai bune soluții, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi și cadrele didactice, în unitățile de învățământ preuniversitar, polițiștii și jandarmii vor continua derularea acțiunilor specifice pe tot parcursul anului școlar.



Citește și:

Elevă din Tulcea, premiată la Olimpiada Internațională de Lingvistică (IOL) 2023

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii