Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:53 05 06 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliția anunță acțiuni punctuale în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat!

ro

20 Mar, 2023 14:46 704 Marime text

În săptămâna 20 – 26 martie a.c., la nivel național, polițiștii rutieri vor desfășura acţiuni punctuale, în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat, în vederea reducerii riscului rutier pe drumurile publice.
 
Principalele obiective ale acțiunii sunt combaterea abaterilor săvârșite de către pietoni și bicicliști, impunerea respectării regimului legal de viteză și depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
 
Deși statistica ne arată că numărul și consecințele accidentelor rutiere sunt în scădere, dramele care se întâmplă pe drumurile din țară ne cutremură de fiecare dată., transmite Poliția Română. 
 
În anul 2022, la nivel național, au fost înregistrate 4.711 accidente, soldate cu decesul a 1.634 de persoane și rănirea gravă a altor 3.685.
 
Comparativ cu anul 2021, au fost înregistrate cu 205 mai puține accidente (-4,2%), cu 145 mai puține persoane decedate (-8,2%) și cu 106 mai puține persoane rănite grav (-2,8%).
 
De asemenea, valorile celor 3 indicatori, înregistrate în anul 2022, sunt cele mai mici din ultimii 10 ani., mai punctează sursa citată. 
 
Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost indisciplina pietonilor (19%), nerespectarea regimului legal de viteză (17,4%), indisciplina bicicliștilor (10,9%), neacordarea priorității de trecere pietonilor (9,5%) și neacordarea priorității de trecere vehiculelor (8%).
 
Accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze reprezintă 64,8% din totalul accidentelor rutiere grave.
 
Recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză aplicabil pe tronsonul de drum pe care circulă, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere, să circule cu prudență și să respecte semnalele polițiștilor rutieri.

Pietonilor le recomandăm să respecte regulile de circulație aplicabile lor: aceștia trebuie să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, să evite să pună conducătorii de autovehicule in situația de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate și să constituie prin comportamentul lor un exemplu pozitiv pentru cei mici.
 
Consumul de alcool la volan se pedepsește indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest dacă aceasta nu este negativă.
 
Valorile între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, în cazul unui accident rutier, suspendarea fiind aplicată pentru 120 de zile.
 
În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Este infracțiune și se pedepsește cu închisoare sau amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășeste 0.80 mg/l alcool pur în sânge.
 
Refuzul șoferului de a se supune la prelevarea de mostre biologice este infracțiune și se pedepsește, la fel ca și în cazul conducerii cu alcoolemie, cu închisoare sau amendă.
 
Pe lângă aceste consecințe juridice, riscurile implicării într-un accident rutier pot fi dintre cele mai grave, acestea crescând exponențial! Studiile efectuate indică faptul că șoferii aflați sub influența alcoolului au diminuate viteza de reacție, simțurile vizuale și auditive, alcoolul creând și falsa impresie de siguranță prin asumarea unor riscuri inutile., mai precizează Poliția Română prin intermediul unui comunicat oficial. 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii