Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:49 29 05 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poligonul Capu Midia Exercițiul AZUR 21.11 – foc cu un batalion de artilerie asupra a trei ținte lansate concomitent de la sol (galerie foto)

ro

22 Apr, 2021 13:05 1523 Marime text
  • În perioada 12-23 aprilie 2021, în Poligonul Capu Midia are loc exercițiul tactic cu trageri reale de luptă “AZUR 21.11”, executat de unități de artilerie antiaeriană din cadrul bazelor aeriene.
Scopul exercițiului este  perfecționarea capacității de conducere a batalioanelor de  artilerie antiaeriană și creșterea nivelului de instruire a forțelor participante pentru pregătirea și ducerea acțiunilor de luptă în condiții complexe.

O particularitate a acestui exercițiu a reprezentat-o executarea activității în punctul de comandă al batalionului de artilerie antiaeriană constituit pentru ducerea acțiunilor de luptă timp de 24 de ore.

De asemenea, un element de noutate  au fost tragerile reale cu tunurile de calibrul 57 de mm, pe timp de noapte, concomitent asupra a trei ținte ( două parașute luminoase și un avion radiodirijat) cu batalionul constituit. “Tragerile reale s-au executat atât prin ochire directă, cât și în regim radiodirijat, cu CRT ( complex radio tehnic ), iar evaluarea echipelor de luptă s-a executat după criterii cuprinse în manualele de evaluare ale NATO”, a precizat directorul exercițiului, colonelul Marian Oană.

Una dintre cerințele de instruire a presupus și tragerea cu tunul de calibrul 57 mm din opriri scurte, tragere desfășurată contracronometru de toți cei peste 200 de militari care, la final, au raportat: “Țintă prinsă!”.

„Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană a asigurat atât partea administrativă, câr și partea de evaluare a tragerilor. Am asigurat țintele, pe care le-am pus la dispoziția trăgătorilor, am asigurat sălile de instruire, dar și baza materială pregătitoare desfășurării tragerilor cu artileria antiaeriană”, a afirmat la finalul aplicației colonelul Viorel-Eugen Bitan, comandantul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu”.


Activitatea din Poligonul de Trageri Capu Midia se desfășoară cu respectarea măsurilor de prevenire și combatere a coronavirusului.

Sursă foto: lt. Anca Medrea
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii