Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pisica neagră și magazinele de chilipiruri, celebrate azi. Ce evenimente au marcat ziua de 17 august, de-a lungul anilor

ro

17 Aug, 2022 11:42 939 Marime text
Ziua aprecierii pisicii negre, foto: Pexels Ziua de 17 august marcheză Ziua magazinelor de chilipiruri și Ziua aprecierii pisicii negre. 


Ziua de 17 august în istorie 

 986: Bulgarii au învins forțele bizantine în bătălia de la Porțile lui Traian, în Munții Balcani, împăratul Vasile al II-lea scăpând cu viață cu dificultate.
1807: Primul vapor comercial al lui Robert Fulton a efectuat prima sa cursă pe râul Hudson.
1896: În Londra, Bridget Driscoll este prima victimă care a decedat ca urmare a unui accident de circulație, în care a fost implicat un automobil.
1909: Pionierul aviației germane Hans Grade efectuează primul zbor cu Libelle, un avion cu un singur loc construit Grade. În octombrie va câștiga Premiul Lanz al Aerului.
1945: Proclamarea independenței Indoneziei. Sărbătoare națională.
1962: Polițiștii de frontieră est-germani ucid un băiat de 18 ani, Peter Fechter, în timp ce acesta încerca să treacă Zidul Berlinului spre Berlinul de Vest, devenind prima victimă a zidului.
1998: Scandalul Lewinsky: Președintele SUA, Bill Clinton, admite în mărturia inregistrată că a avut o "relație fizică necorespunzătoare" cu interna de la Casa Albă, Monica Lewinsky. În aceeași zi, el admite în fața națiunii că a "indus în eroare oamenii", despre relația lor.
2008: Înotatorul american Michael Phelps devine prima persoană care a câștigat opt medalii de aur la unul dintre Jocurile Olimpice.

Decese 

1925: Ioan Slavici, scriitor român (n. 1848)
1964: Mihai Ralea, psiholog, sociolog, eseist, estetician, filosof român (n. 1896)
2014: Corneliu-Dan Borcia, actor român (n. 1945)
2014: Dan Hăulică, critic de artă român (n. 1932)


Nașteri 

1872: Traian Vuia, constructor de avioane român, pionier al aviației mondiale (d. 1950)
1943: Robert De Niro, actor american
1967: Adina Cristescu, actriță română
1994: Adina Giurgiu, fotbalistă română


Sărbători 

Ziua magazinelor de chilipiruri- Celebrată pe 17 august, ziua magazinelor de chilipiruri este perfectă pentru iubitorii de articole vintage şi produse la preţ redus. Este un îndemn de a descoperi magazinele second-hand din apropiere şi de a le face o vizită., scrie agerpres.ro. 

Ziua aprecierii pisicii negre- Dacă te-ai temut vreodată de pisica neagră care ţi-a ieşit în cale, atunci trebuie să ştii că este vorba despre o superstiţie din vremuri de demult, când oamenii asociau pisicile negre cu ghinionul. În multe culturi şi perioade istorice însă, pisicile negre au fost asociate cu lucruri pozitive. În încercarea de a risipi aceste asocieri negative despre pisicile negre, în fiecare an, pe 17 august, este celebrată Ziua aprecierii pisicii negre.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii