Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:25 28 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 5.900 de hectare de stuf au fost incendiate în Deltă de la începutul anului. Anunțul guvernatoarei Rezervației

ro

21 Jan, 2022 19:18 753 Marime text

Peste 5.900 de hectare de vegetaţie stuficolă au ars de la începutul anului în zona oraşului Sulina în incendii cu autori necunoscuţi, iar Corpul de control al guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) analizează în această perioadă de ce evenimentele de la finele săptămânii trecute au fost semnalate după 24 de ore de la declanşare.Primul incendiu din acest an a fost înregistrat marţi, 4 ianuarie, pe braţul Sulina al Dunării, pe canalul Magearu, unde au ars 600 de hectare, aşa încât de la începutul anului, în 10 incendii înregistrate în RBDD au ars 5.974 de hectare de vegetaţie, din care doar patru hectare în competenţa districtului Tulcea, în timp ce toate celelalte au fost semnalate în Sulina.
Spre comparaţie, anul trecut, în zona Sulina, au fost înregistrate patru sinistre care au afectat 468 de hectare, în timp ce în anul 2020, în cele 29 de incendii au fost afectate 5.994 de hectare.

 

"Anul trecut, nu au fost decât 11 incendii, iar suprafaţa afectată a fost de 889 de hectare, spre deosebire de anul acesta, care a început cumva în forţă din punctul acesta de vedere şi total neaşteptat", a declarat vineri, pentru AGERPRES, guvernatoarea Rezervaţiei, Atena Groza.
Cele mai multe incendii în acest început de an s-au înregistrat la finele săptămânii trecute, când au ars 260 de hectare, sâmbătă, şi 5.050 de hectare, duminică. 

"Există studii care dovedesc că incendierea duce la regenerarea vegetaţiei şi este o practică folosită de foarte mult timp în Deltă pentru regenerarea resursei stuficole. Problema este când se face în mod necontrolat. În perioada ultimelor incendii, nu erau păsări în zona respectivă, astfel că impactul pe specii nu a fost unul major", a spus Groza.

Ea a menţionat că reprezentanţii Comisariatului RBDD din Sulina au sunat încă de sâmbătă la dispeceratul instituţiei pentru a anunţa incendiile, însă la numărul de telefon de serviciu alocat dispeceratului nu s-a răspuns, aşa încât sinistrele au fost aduse la cunoştinţa autorităţilor duminică după-amiază.


 

"Este o anchetă la nivelul Corpului de control, al Administraţiei RBDD, pentru a se stabili ce s-a întâmplat şi de ce dispeceratul nu a răspuns în termen la apelurile comisariatului din Sulina", a precizat guvernatoarea Rezervaţiei.

Potrivit sursei, niciunul din incendiile înregistrate anul trecut nu a avut un autor cunoscut, situaţia repetându-se şi în cazul evenimentelor semnalate de la începutul acestui an.
Sursa foto: ISU Delta Tulcea 

Sursa foto: Agerpres 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii