Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:42 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe modelul Bazarului „Gorbaciov” Târgul de la Obor din Constanța va fi demolat. Este invocat riscul seismic ridicat

ro

28 Feb, 2024 15:05 5929 Marime text
Primăria Constanța a eliberat două documente importante ce vizează desființarea Târgului de la Obor.
 
Administrația Fondului Imobiliar SRL a obținut pe 27 februarie 2024, atât autorizația de desființare, cât și certificatul de urbanism pentru desființare corpuri de clădiri C1 – spațiu comercial, C2-WC parter, corp – șopron metalic aparținând târg (obor) saptămânal, B-dul Aurel Vlaicu nr. 297, aflate în administrarea A.F.I. S.R.L. Constanța, încadrate prin expertiza tehnică în clasa de risc seismic Rs I, în regim de urgență lucrări de intervenție în regim de urgență conform legii nr. 50/1991 art.7, alin.(16), (16^1). Documentele sunt valabile 12 luni.
 
Amintim că în anul 2018 Oborul situat pe bulevardul Aurel Vlaicu a fost relocat pe varianta Constanța – Ovidiu, acolo unde a fost mutat și târgul de legume-fructe.
 
Reamintim că Administrația Fondului Imobiliar Constanța a obținut certificatul de urbanism pentru desființarea Bazarului Eliberării „La Gorbaciov”.

Documentul CU 492 din 20 februarie 2024 a fost eliberat pentru desființare bazar Eliberării, la intersecția străzilor Eliberării cu I.L. Caragiale, încadrat în clasa de risc seismic RSI, în regim de urgență. Documentul este valabil 12 luni.

Amintim că pe 23 februarie 2023, mai multe persoane au decis să se adune în fața Primăriei Constanța, iar printre doleanțele lor se numără în primul rând renunțarea la demolarea bazarului cunoscut printre riverani drept „La ruși”, dar și refacerea bulevardului Ferdinand la 4 benzi (câte două pe sens). Amintim că în cadrul Consiliului de Administrație al Administrației Fondului Imobiliar, din data de 30 ianuarie 2024, s-a luat decizia „adoptării măsurii minimale recomandate de Expertiza Tehnică”, adică demolarea bazarului de pe strada Eliberării, cunoscut drept Piața La Gorbaciov.
 
Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, în locul bazarului „de la ruși”, cum este cunoscut printre constănțeni, nu se va construi nimic, deoarece terenul se află în zona ZRV1, care stipulează că acolo este spațiu verde, astfel, cel mai probabil, o să fie amenajat un parc.


Între timp, urmează să fie demarată procedura pentru obținerea autorizațiilor necesare.


EXPERTIZĂ TEHNICĂ BAZAR ELIBERĂRII – ianuarie 2024
 



„Pe baza rezultatelor evaluării calitative și prin calcul, structura de rezistență se încadrează în clasa de risc seismic I.
Starea actuală a clădirii este gravă, în sensul că prezintă un stadiu avansat de degradare!!!!
Deoarece starea clădirii este foarte precară, nu se justifică necesitatea consolidării acesteia, costurile fiind foarte mari. Prin urmare, se impune desfacerea acestei structuri.
Structura a fost realizată în anul 1998, având ca bază documentele tehnice normative în vigoare la acea dată.
De la finalizarea execuției și până în prezent, nu s-au efectuat lucrări de consolidare ale clădirii sau ale elementelor acesteia, ci doar exploatarea acesteia. !!!Calitatea îmbinărilor sudate trebuia verificată o dată la 5 ani”, au menționat reprezentații Primăriei Constanța.



Tot reprezentanții Primăriei Constanța au explicat că pe 28.07.2016, în urma unui control ISU Dobrogea privind apărarea împotriva incendiilor și protecția civilă au fost găsite nereguli organizatorice, constructive, tehnice: s-au făcut modificări fără autorizație de construire, nu se asigură condițiile de evacuare, materiale ușor inflamabile, instalațiile de alimentare cu energie electrică, defecte, exploatea cu neconformități.
 

Redăm mai jos punctul de vedere remis către cotidianul ZIUA de Constanța de către biroul de comunicare al AFI Constanța:

„Administrația Fondului Imobiliar administrează spațiile pentru care există siguranță în exploatare.

Societatea organizează cu regularitate licitații în vederea atribuirii beneficiului contractului de închiriere pentru spațiile pe care le are în administrare. Săptămâna trecută a avut loc o licitație pentru o serie de spații comerciale, alte 20 de spații urmând să fie scoase la o nouă licitație.

Acest aspect le-a fost comunicat comercianților, prin reprezentanții acestora, care au fost primiți în audiență de către directorul general”, au transmis reprezentanții Administrației Fondului Imobiliar.
 

Citește și
Primăria Constanța a eliberat un prim document pentru desființarea Bazarului Eliberării „La Gorbaciov”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Denis 01 Mar, 2024 07:57 Chiar este un pericol seismic. Dacă doamne ferește le ia fața nemților de la kaufland și altora la vânzări! Asta e singurul motiv pentru a dărâma ceva fără un motiv întemeiat!