Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru refugiate din Ucraina gătesc zilnic Vareniki, celebrele găluște ucrainene "Dacă sunteți din Constanța ați câștigat la loto, pentru că acolo sunt" doamnele

ro

27 Mar, 2022 18:39 10289 Marime text
Vareniki cu cireșe foto: Facebook/ Varenyk

Pe pagina grupului „Uniți pentru Ucraina", de pe Facebook, destinat voluntarilor, donatorilor și tuturor celor care vor să se implice să-i ajute pe vecinii noștri din Ucraina afectați de invazia Rusiei, un membru anunță că patru femei refugiate, stabilite în Constanța, încearcă să se întrețină și gătesc zilnic găluște Vareniki pe care le livrează celor dornici să le guste.


„Patru femei din Ucraina, refugiate, au decis că nu trebuie să fie o ,,povară” pentru români. Nici nu ar avea cum, dar cele patru femei au spus că este momentul să arate ce pot.

Și astfel ele fac, zi de zi, VARENIKI, celebrele găluște ucrainene.

Dacă sunteți din Constanța ați câștigat la loto, pentru că acolo sunt cele patru doamne, dar înțeleg că livrează în țară de asemenea.

Recunosc că știam puțin despre ucranieni înainte de acest război, iar acum sunt uimit, zi de zi, de caracterul acestui popor minunat.

AȘADAR...cu mic cu mare luați neamule găluște gustoase. 
Sau cel puțin lăsați doamnelor dragi din Ucraina un cuvânt bun despre munca lor și despre sufletul lor bun", a scris pe Facebook un membru al grupului.


Pe pagina special dedicată produsului, cele patru femei le mulțumesc românilor pentru primirea de care au avut parte.

„S-a întâmplat că a trebuit să ne părăsim casa pentru o vreme (sperăm că nu pentru mult timp).

Vă mulțumim pentru primirea călduroasă în România. Probabil că nu vom înceta să vă mulțumim. Dar nu vrem să fim o povară pentru cetățenii români de rând. Prin urmare, am decis să gătim și să vindem găluște ucrainene foarte gustoase. Sperăm să vă placă și dumneavoastră."


Lena, una dintre cele patru femei, își spune pe scurt povestea



„În Ucraina mi-am părăsit soțul și fiul (are deja 19 ani), mi-am părăsit mama, am părăsit o casă confortabilă, am lăsat o mică afacere pe care o construiam de 7 ani. Există incertitudine în față. Este greu. Aceasta este partea întunecată.

Dar există și lumină. Fiica mea și câinele meu iubit sunt cu mine, aceleași femei din Ucraina sunt cu mine. Ne ajuți și este incredibil. Sper că totul se va termina și să putem merge acasă.

Refuz să aleg furia, disperarea și ura. Aleg speranța, bunătatea și dragostea, care cu siguranță vor salva lumea.

Ce legătură au găluștele cu asta? Aceasta este șansa noastră pentru iluzia de stabilitate."

Cele 4 refugiate pregătesc găluște de cartofi, cu cireșe, cu cartofi și ciuperci, cu brânză de vaci și cu varză.

Acestea precizează că toate produsele sunt congelate și pot fi gătite oricând este nevoie.



Un alt grup de refugiate din Ucraina, stabilite cu copiii în Constanța, au postat pe același grup poze în care alături de cei mici au strâns gunoaiele din apropiere de Plaja Pescărie, în semn de mulțumire: „Singurul mod în care vă putem mulțumi pentru înțelegere. Ajutăm la curățarea teritoriului în Constanța. Mulțumesc pentru tot!"

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii