Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:01 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Părinţii nu renunţă la locurile de joacă. Ei îl acuză pe primarul Făgădău de promisiuni fără fundament (galerie foto)

ro

23 Aug, 2017 00:00 2864 Marime text
În luna iulie, mai mulţi membri ai filialei locale a USR, împreună cu un grup de părinţi constănţeni, au vizitat şi au analizat 65 de locuri de joacă din oraşul Constanţa. În urma analizei pe care au făcut-o, discutând şi cu cei care locuiesc în vecinătatea locurilor de joacă din municipiu, au prezentat public o situaţie a spaţiilor destinate celor mici, precum şi o propunere tehnică pentru reabilitarea acestora la costuri decente.
 
Cristiana Popescu, de profesie arhitect, cea care a lucrat împreună cu echipa USR Constanţa la realizarea acestui proiect, declara în luna iulie că „un procent foarte mare din totalul locurilor de joacă reprezintă un pericol pentru copiii Constanţei, deoarece au echipamente de joacă deteriorate, mobilier urban degradat, sol neîntreţinut care ascunde obstacole periculoase“.
 
Echipa „locuri de joacă“ a identificat în municipiu şi cartiere unde nu există locuri de joacă pentru copii, cum ar fi Palazu Mare, Palas, Casa de Cultură, Compozitori, Inel I, Viile Noi, ICIL, Tomis II, centru etc. Tot ei atenţionau că noul plan de reamenajare şi modernizare a locurilor de joacă din Constanţa anunţat de municipalitate nu rezolvă decât o mică parte din problema celor existente, nicidecum completarea acestora în locurile unde nu există.
 
Din declaraţiile autorităţilor, în zona de sud a oraşului se va moderniza un singur loc de joacă în 2017, care are o suprafaţă aproximativă de 100 mp. Din această zonă sudică fac parte cartierele Viile Noi, Km 4-5, Km 4, Km 5, Constanţa Sud, Faleză Sud.
 
Între timp, Primăria nu a mişcat mai nimic în această direcţie, cu excepţia anunţului recent al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa, care vrea să execute lucrări de reparaţii generale şi renovare la cele trei parcuri de distracţii „Ţara Piticilor“ din municipiul Constanţa şi la Gravity Park din parcul Tăbăcărie. Valoarea estimată fără TVA a contractului este de 13.451,06 lei.
 
Potrivit anunţului publicat de RAEDPP Constanţa, lucrările de reparaţii generale şi renovare vor avea loc la cele trei parcuri de distracţii „Ţara Piticilor“ din municipiul Constanţa, situate în parcul Tăbăcărie, aleea Nalbei şi pe bulevardul I.C. Bratianu, dar şi la Gravity Park din parcul Tăbăcărie.
 
Înfuriat de lipsa de reacţie a autorităţilor publice locale, grupul de părinţi „Locuri de joacă“ îi reaminteşte primarului Decebal Făgădău despre angajamentele luate în faţa locuitorilor municipiului în scrisoarea trimisă constănţenilor la începutul anului. 

Primăria nu are terenuri pentru locuri de joacă, în schimb, are pentru biserici

„Domnul primar ne promitea că oraşul Constanţa va avea 100 de locuri de joacă. Ştiţi care este adevărul? Habar n-are când şi unde le va face. Să facem o scurtă recapitulare: a promis în faimoasa scrisoare de la începutul anului (şi a repetat de câteva ori pentru presă) că va demara lucrările la cele 63 de locuri de joacă, dintre acestea, doar 39 de locuri de joacă au actele de proprietate în regulă, dar nu au ieşit autorizaţiile de construire şi ne anunţă purtătorul de cuvânt al Primăriei că nici nu vor ieşi toate anul acesta, deci nu vor începe lucrările Etapei I de reabilitare a locurilor de joacă în 2017; celelalte 24 de locuri de joacă nu au actele de proprietate în regulă şi ne-au răspuns oficial că nu ştiu când vor demara Etapa II a lucrărilor. Restul de 37 de locuri de joacă, după ce ne-au fost promise, ni se comunică (tot oficial) că nu au terenurile pentru ele; au descoperit ulterior că nu sunt terenurile Primăriei cele pe care le-au propus iniţial (Primăria nu ştie ce proprietăţi mai are) şi ne roagă frumos pe noi, cetăţeni ai oraşului, să căutam posibile locaţii unde s-ar putea face noi locuri de joacă, verificând ei ulterior proprietatea terenurilor.
 
Poziţia actualelor locuri de joacă le-am transmis-o noi, deci nu au scuza că nu ştiu unde este nevoie de locuri de joacă. Dacă nu ar fi realitatea cruntă, ar fi de râs... Şi, cel mai probabil, cele 4 milioane de euro alocate din bugetul local pentru locurile de joacă vor fi redirecţionate la următoarea rectificare bugetară“, susţin părinţii care fac parte din grupul „Locuri de joacă“, creat pe o platformă de socializare.
 
Părinţii sunt indignaţi de faptul că, în timp ce pentru înfiinţarea de locuri de joacă nu există terenuri disponibile, pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Municipal (punctele 25, respectiv 26) se află proiecte privind transmiterea unor terenuri de către municipalitate Arhiepiscopiei Tomisului, în vederea construirii unor biserici.
 
Citeşte şi: 
 
Primăria trebuie să ia măcar în calcul propunerea a peste 2.000 de părinţi Proiectul USR de modernizare, reabilitare şi înfiinţare a locurilor de joacă pentru Constanţa (galerie foto + document)
 
Se va întâmpla la trei locuri de joacă „Ţara Piticilor“ şi la Gravity Park. Anunţul a fost făcut de RAEDPP Constanţa!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii