Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:43 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Părintele“ Cazinoului din Constanța, creator al unei bijuterii arhitecturale în Vrancea

ro

08 Jan, 2021 00:00 3210 Marime text
  • Puțini sunt însă cei care știu, ori măcar bănuiesc, că falnicul Cazino din Constanța are un „verișor“ îndepărtat, tocmai în localitatea Panciu, din județul Vrancea.
  • Mai exact, este vorba despre Casa Milea, aflată pe strada Cuza Vodă, la numărul 15.
  • Construită la începutul secolului XX, imobilul figurează în Lista Monumentelor Istorice din județul Vrancea, având indicativul VN-II-m-B-06547.
Iubit din toate colțurile țării și chiar și ale lumii, Cazinoul din Constanța stârnește, indiferent câți ani s-ar scurge peste el, emoție și admirație în ochii privitorilor.
 
Proiectat de arhitectul Daniel Renard, la început de secol trecut, Cazinoul este o încununare a stilului Art-Nouveau și este pe cale să strălucească din nou, odată cu lucrările de reabilitare ce se desfășoară în prezent.
 
Puțini sunt însă cei care știu, ori măcar bănuiesc, că falnicul Cazino din Constanța are un „verișor“ îndepărtat, tocmai în localitatea Panciu, din județul Vrancea.
 
Mai exact, este vorba despre Casa Milea, aflată pe strada Cuza Vodă, la numărul 15.
 

A supraviețuit cutremurului din 1940

 
Construită la începutul secolului XX, imobilul figurează în Lista Monumentelor Istorice din județul Vrancea, având indicativul VN-II-m-B-06547.
 
Potrivit Adevărul  care îl citează pe actualul proprietar al imobilului, Marin Vasile, casa a fost proiectată de Daniel Renard și construită la începutul secolului XX, imediat după ce s-a încheiat Primul Război Mondial.
 
Primul beneficiar al imobilului a fost Neculai Milea, un mic industriaș și un proprietar viticol cunoscut în zonă.
 
Construită din cărămidă, clădirea are două beciuri și a rezistat unui devastator cutremur produs în județul Vrancea în data de 10 noiembrie 1940.
 
După instalarea regimului comunist în România, în 1959 imobilul a fost naționalizat și transformat în Casa Pionierilor din Panciu.
 
Abia după anul 2000, casa a revenit la proprietarii de drept, moștenitorii industriașului Milea, fiindu-le retrocedată.
 
În prezent, Casa Milea se află în proprietatea lui Marin Vasile, potrivit sursei citate anterior.
 
Sub supravegherea fiicei sale, care este arhitect, imobilul a fost reabilitat doar în limitele permise de legea care protejează monumentele istorice, iar în prezent Casa Milea găzduiește o somputoasă cofetărie, în care se pot ghici ecourile Cazinoului din Constanța, în trăsăturile arhitecturale ce definesc stilul Art-Nouveau.
 
Sursa foto: maps.google.com
 
Citește și:

Casinoul de la munte“ și „Cazinoul de la mare“. Poveștile celor două edificii par a fi îngemănate

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii