Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:55 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parcul de la Casa de Cultura, distrus degeaba nu sunt bani pentru biserica

ro

25 Sep, 2008 00:00 3575 Marime text
1222287175.jpg

Spatiul verde care a mai ramas este pe punctul de a se transforma intr-un vesnic santier

Dintr-o oaza de verdeata ce le permitea varstnicilor si locatarilor din zona sa-si petreaca timpul liber la umbra sau sa bata aleile inguste, locul s-a transformat intr-o imensa groapa. Spatiul de unde ar fi trebuit sa se inalte Catedrala Eroilor "Sfanta Treime", o emblema a Constantei, cum o numesc parte dintre credinciosi, a fost, rand pe rand, fie imprejmuita de o sarma ghimpata ruginita, fie de niste pari de lemn. Timp de mai bine de jumatate de an, insa, spatiul a fost lasat de izbeliste si nimeni nu s-a mai sinchisit sa-l ingradeasca, desi elevii de la Colegiul National Regina Maria s-au vazut nevoiti, tot anul scolar 2007 - 2008, sa treaca pe langa locul excavat. "Bineinteles ca viata copiilor este pusa in pericol. Dinainte de sarbatori nu mai exista panourile care ingradeau groapa", declara, la inceputul anului, Victor Radulescu, director adjunct al Colegiului. In timp, ceea ce a fost o data parcul de la Casa de Cultura a devenit o pubela de gunoi a constantenilor ce locuiesc in vecinatate. Peturi, haine, resturi si mesajul unui tanar, uitat pe un panou de lemn - "Nu orasul este al tuturor. Ce cauta o catedrala langa o biserica?" - contureaza imaginea dezolanta.

Bani doar de piatra

Dar constantenilor nu le era indeajuns o imensa groapa in mijlocul unui parc central. Ieri au venit primele excavatoare, care, potrivit preotului paroh, "au igienizat zona". Si, probabil astazi, vor fi demarate primele lucrari. Potrivit lui Stelian Cioti, una dintre persoanele care vor monitoriza constructia, investitia se ridica undeva la 200 miliarde lei vechi. "Primele lucrari au inceput in urma cu un an, dar vor dura 30 de ani", a spus acesta. Motivul tergiversarii: lipsa banilor. Preotul paroh, Florin Rusu, confirma faptul ca, pentru ridicarea lacasului de cult, au nevoie de finantari. "Deocamdata, incercam sa punem piatra. Dupa aceea, Dumnezeu cu noi!", are incredere omul Domnului. Asa ca oamenii care si-au luat apartament cu vedere la parc vor avea, ani buni de acum in colo, o priveliste de neuitat, pentru ca oaza de verdeata este pe punctul de a se transforma intr-un vesnic santier. Masini de mare tonaj, excavatoare si zgomot infernal. Cam de asta vor avea parte.

Paraclis conform UE

Preotul paroh Florin Rusu a incercat sa explice rostul pe care il are construirea a doua lacasuri de cult in acelasi loc. "Planul a fost gandit din 1990, ca paraclisul sa fie construit inaintea catedralei. Atunci, IPS Lucian a sfintit spatiul. Cu siguranta ne vom mandri cu totii de aceasta constructie monumentala, pentru ca va fi cea mai mare din Dobrogea", puncteaza preotul. Se pare, insa, ca mai toata lumea, credincioasa sau nu, se impotriveste ridicarii unei constructii care a saracit parcul de 1.344 metri patrati. Paraclisului i-a fost gasit, bineinteles, un rost. "Stiti ca, potrivit normelor europene, decedatii nu mai pot fi tinuti in casa...", spune slujitorul Domnului. Asa ca, pentru a se incadra in cerintele Uniunii Europene, paraclisul va tine loc de spatiu unde se vor oficia doar slujbele de inmormantare.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii