Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:03 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Pactul de la RAJA“ Preşedintele Eugen Terteleac - „Am descoperit la Constanța un model de succes“

ro

19 May, 2014 00:00 3241 Marime text
Timp de trei zile, în perioada 16-18 mai, SC RAJA a fost gazda unei delegații a Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIRO) din Italia, care a vizitat judeţul Constanţa pentru a identifica posibilitățile de investiţii în agricultură, în turism şi în reciclare.

„Nu ne propunem să înlocuim rolul instituțiilor și al autorităților locale, ci doar să le punem în legătură cu investitorii italieni, pentru că am descoperit, când am fost la Milano, interesul pe care aceştia îl au pentru regiunea noastră, pentru aeroport, pentru turism. Au venit reprezentanți ai agențiilor de turism, ai primăriilor și comandantul aeroportului internațional din Milano, ceea ce reprezintă un prim pas“, a declarat Felix Stroe, director general al SC RAJA SA. Prin investiții ale oamenilor de afaceri italieni, Dobrogea ar putea atinge o dezvoltare surprinzătoare în doar câțiva ani. „Investitorii italieni au venit să discute despre oportunitățile de dezvoltare ale principalului operator regional de apă din această zonă, dar și ale mediului economic din întreaga regiune a Dobrogei“, a declarat Eugen Terteleac, președintele CCIRO Italia.
Printre sectoarele cu potențial în atragerea de investitori se numără transportul aerian, agricultura, portul turistic din Costinești şi reciclarea nămolului. „Numai în județul Constanța, dacă luăm în calcul litoralul românesc, de la Mangalia până la Năvodari, în stațiile de epurare se află o cantitate imensă de nămol. Investitorii italieni ne-au prezentat o soluție pe care o folosesc cu succes la ei în țară. Astfel, acest nămol se usucă, se deshidratează și este folosit drept combustibil în centralele termoelectrice. La noi, aceste centrale funcționează cu gaze sau cărbuni“, a adăugat Felix Stroe.

Memorandum de colaborare, denumit „Pactul de la RAJA“

Întâlnirea investitorilor italieni cu conducerea societăţii RAJA a condus la semnarea unui memorandum de colaborare, denumit „Pactul de la RAJA“. „Prin acesta, Camera de Comerț și Industrie a României și RAJA își propun să dezvolte schimburi economice între România și Italia. De asemenea, ne mai propunem să dezvoltăm traficul de pasageri între destinațiile Italia și aeroportul Constanța“, a afirmat Eugen Terteleac.
Totodată, în  cadrul misiunii economice, s-a discutat despre posibilitatea implementării unor tehnologii la SC RAJA SA, în sensul valorificării  nămolului rezultat din epurarea apelor uzate. Acesta ar putea fi uscat, transformat în peleți și, mai apoi, folosit drept combustibil pentru centralele termoelectrice. „Avem trei mari avantaje: nu mai aruncăm nămolul, ceea ce înseamnă că nu mai cheltuim bani cu transportul, producem o energie electrică ieftină pentru compania noastră, iar apa caldă produsă o vindem RADET-ului“, a spus Felix Stroe.

Impresionaţi de Stația de Epurare Constanța Nord şi de proiectele RAJA

Reprezentanții CCIRO au vizitat Stația de Epurare Constanța Nord, acolo unde le-au fost prezentate proiecte pentru producerea de energie din surse regenerabile, prin construcția de centrale fotovoltaice și eoliene. „Pot să vă asigur că am descoperit la Constanța un model de succes. În marile orașe din Italia, am vizitat stații de epurare unde era necesar să folosim măști, ceea ce făcea lucrurile mai dificile. Aici, în schimb, am respirat briza mării“, a adăugat președintele CCIRO Italia.
Un alt proiect care a stârnit interesul investitorilor vizează amenajarea portului turistic din Costinești.
Manifestarea de la Constanța vine după ce, la începutul lunii aprilie, în oraşele italiene Milano și Roma s-au desfășurat lucrările Forumului economic România - Italia, eveniment la care au participat şi reprezentanţi ai societăţii RAJA SA. Aceştia au expus proiecte de dezvoltare în domeniul energetic și al agriculturii şi, ca urmare, investitori, finanțatori și asociații patronale şi-au manifestat interesul față de oportunitățile de investiții din România și, implicit, din  județul Constanța, fiind vizată SC RAJA SA. În acest context, CCIRO Italia a organizat o misiune economică, ce s-a desfăşurat în perioada 14 - 18 mai, la București și la Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii