Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:49 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Organizaţia Vier Pfoten denunţă defilarea lui Mazăre alături de animale la carnavalul din Mamaia

ro

27 Aug, 2014 00:00 3128 Marime text
Un nou show controversat va avea loc în acest weekend, la malul mării. De această dată, primarul Radu Mazăre a reuşit să-i supere pe iubitorii de animale. Ieri, organizaţia Vier Pfoten i-a solicitat primarului Radu Mazăre, prin intermediul unui comunicat de presă, să renunţe la folosirea animalelor sălbatice în timpul carnavalului din Mamaia de sâmbătă, 30 august.

„Astfel de evenimente nu au niciun potenţial educativ şi nici distractiv atâta vreme cât implică suferinţa animalelor. Spectacolul în sine reprezintă un factor de risc, atât pentru oameni, cât şi pentru animale. Îi solicităm primarului Radu Mazăre să-şi reconsidere evenimentul şi să redirecţioneze resursele Primăriei în acţiuni care nu afectează animalele“, a declarat Veronica Tulpan, director de Programe Naţionale Vier Pfoten.

În încercarea de a schimba planurile edilului, fundaţia pentru protecţia animalelor Vier Pfoten a trimis o scrisoare Primăriei Constanţa prin care solicită eliminarea din programul carnavalului a defilării cu animale sălbatice deţinute de Circul Americano Vargas. Organizaţia atenţionează că astfel de manifestări sunt inadecvate din punct de vedere etic şi supun animalele sălbatice unui stres inutil.

„Considerăm un abuz folosirea animalelor sălbatice în reprezentaţiile de circ, cu atât mai mult folosirea lor într-un eveniment organizat de o administraţie publică şi finanţat din bani publici. Fundaţia Vier Pfoten denunţă astfel de acţiuni şi le face publice în campania «Stop it! Fără animale sălbatice în circuri!», susţinută la nivel naţional şi internaţional prin zeci de mii de semnături. Vă solicităm pe această cale să reconsideraţi evenimentul pe care-l pregătiţi pentru 30 august şi să eliminaţi din program defilarea cu animalele sălbatice“, se arată în scrisoarea trimisă de Vier Pfoten către Primăria municipiului Constanţa.
 
„Bineînţeles că am primit o scrisoare, o plângere, o lăcrămaţie. Vara asta nu m-am ocupat de contracte, nu am făcut niciun contract la Primărie, am zis că mă ocup numai de carnaval, să aduc turiştii. Cu toate astea, la fiecare lucru făcut, câte o reclamaţie şi câte o plângere.
Am avut o reclamaţie când am scos brandurile pentru Mamaia ca să o promovăm. Dup-aia am avut reclamaţie când am făcut Ştefan cel Mare, acum avem reclamaţie când facem Ramses. La fiecare pas, câte o reclamaţie“, a ţinut să precizeze primarul Radu Mazăre, cu privire la scrisoarea trimisă de Vier Pfoten.
 
„Domnul viceprimar, care se ocupă cu hârtiile, am vorbit cu el la telefon, cere către toate instituţiile unde bănuieşte el că avem nevoie de vreo hârtie, ca nu care cumva să ne lipsească vreo hârtie şi să înceapă procurorii de la DNA o investigare penală «in rem». Chiar dacă nu ne trebuie hârtii, o să îi ceară de la sanitar-veterinar că nu ne trebuie hârtii“, a adăugat primarul, care îl va întruchipa, sâmbătă, pe Ramses.

Siguranţa publicului, în pericol

Reprezentanţii Vier Pfoten avertizează că mobilitatea forţată, prezenţa umană, zgomotele şi mişcările cuştii constituie surse mari de stres pentru animalele sălbatice. Expunerea animalelor sălbatice la condiţii cu care acestea nu sunt obişnuite poate genera un comportament agresiv care pune în pericol siguranţa publicului, mai susţin aceştia. În cele mai multe cazuri, animalele sălbatice sunt sedate, pentru a fi docile.

Prin intermediul campaniei „Stop it! Fără animale sălbatice în circuri!“, Vier Pfoten expune efectele negative ale captivităţii în cuşti de mici dimensiuni, ale transportului pe distanţe lungi şi ale lipsei unei îngrijiri adecvate, care pun în pericol vieţile animalelor sălbatice. În acest context, organizaţia atrage atenţia că, în România, modul în care sunt folosite animalele sălbatice în spectacole publice rămâne nereglementat.

Mazăre a ales - lei, un piton, un crocodil şi un papagal

La începutul aceste luni, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, s-a deplasat la circul de la Pavilionul Expoziţional din Constanţa, pentru a-şi alege animalele care vor „defila“ alături de el la carnavalul din Mamaia, din data de 30 august, când îl va interpreta pe Ramses. Edilul-şef a anunţat cu această ocazie că la carnaval vor fi folosiţi lei, un piton, un crocodil şi un papagal. Pasărea îi aparţine unui tânăr pe nume Cezar, care, în timpul carnavalului, va juca rolul de mag al faraonului Ramses.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii