Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ora de vară 2018. Când se va trece la ora de vară. Parlamentul va discuta această problemă. Se ia in calcul să nu se mai schimbe

ro

03 Mar, 2018 07:53 6311 Marime text
Ora de vară 2018. Românii afectați de trecerea la ora de vara din fiecare an ar putea să scape de acest chin. Un proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere ar putea să elimine trecerea la ora de vară.

Acest proiect apare în aceeași perioadă în care Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene efectuarea unei analize amănunțite privind practica trecerii la ora de vară, practică întâlnită în toate țările membre ale Uniunii Europene.
 
Propunerea legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr.20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, înregistrată recent la Senat pentru dezbatere, ar putea aduce schimbări privind ora folosită pe timp de vară.

Pentru a se aplica, aceasta are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.
 
Concret, propunerea legislativă prevede renunțarea la trecerea la ora de vară, România urmând să folosească, inclusiv pe timpul verii, Timpul Legal Român.
 
Trecerea la ora de vară înseamnă ca, în perioada cuprinsă între lunile martie și octombrie, ceasurile să fie date înainte cu o oră, astfel încât ora 03:00 să devină ora 04:00. În ultima duminică a lunii octombrie se revine la Timpul Legal Român.
 
Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că "această modificare a orei legale nu doar că nu generează economii din punct de vedere energetic, dar creează un puternic disconfort asupra marii majorități a populației generând de asemenea perturbări ale transportului feroviar și aerian".
 
"Potențialele efecte negative inclusiv asupra sănătății populației ale modificării bianuale ale orei au fost subliniate inclusiv la nivelul Parlamentului European, solicitându-se prin vot majoritar la nivelul Consiliului European pentru revizuirea regimului actual al orei de vară", amintesc inițiatorii proiectului de act normativ.

Pentru că deocamdată nu există o decizie privind renunțarea la trecerea la ora de vară, în acest an, românii vor face această trecere în ultima duminică a lunii martie, adică ziua de 25 martie va fi cea mai scurtă din an.
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • eu 07 Mar, 2018 18:36 Ce treaba au astia cu ora de vara??? Chiar nu inteleg!!! Lasa, domnule, vara sa se intunece la ora 10 seara, nu ma baga in casa la ora 8!!! Sunteti culmea!!! Ati rezolvat toate problemele tarii si nu mai aveti ce face de va legati de ora asta??