Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:40 27 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ONG Mare Nostrum Specii rare de plante și flori pe dunele de pe plaja Vadu

ro

04 Jul, 2021 16:39 1063 Marime text
  • ONG Mare Nostrum informează localnicii și turiștii despre importanța dunelor de vegetație de pe plaja Vadu și trage un semnal de alarmă.
  • Aceste dune adăpostesc specii rare de plante și flori, ce nu mai pot fi găsite în alte părți de lume.
 

Suntem siguri că ai observat dunele gri de pe plaja Vadu, mai ales dacă vii des prin zonă. Sau dacă nu le reperezi acum, dunele acelea cu vegetație, lângă care este foarte posibil să te fi așezat.

Acele dune, așa simple și banale cum par ele, fac parte din habitatele Natura 2000 și au o valoare de conservare enormă.

Aceste dune adăpostesc specii rare de plante și flori, ce nu mai pot fi găsite în alte părți de lume. Mai există și dunele mobile embrionare, care asigură un prim stadiu de fixare pentru nisip și care, de asemenea, adăpostesc specii rare de plante precum pelinița de nisip și perișorul, informează ONG Mare Nostrum.


O a treia categorie de dune cu valoare mare de conservare este cea pe care observi că se înalță cătina roșie, pătlagina de nisip și pirul gros.

Cele mai mari pericole pentru ele este factorul antropic, care le distruge și le face să dispară.
 

Te rugăm, dacă le vezi și ți se par simple buruieni, nu le smulge. Lasă-le acolo unde sunt și ajută la perpetuarea speciei lor. Altfel, vom rămâne fără ele, spun reprezentanții ONG Mare Nostrum.


Povestea face parte din cadrul proiectului VADUrabil.

Mai multe detalii despre activitatea ONG Mare Nostrum puteți găsi pe pagina oficială de Facebook.

Sursă foto: Facebook/ ONG Mare Nostrum


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii