Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:49 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Olanda este de acord cu aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen

ro

15 Dec, 2023 18:28 711 Marime text
Foto: PixabayOlanda a declarat vineri că este de acord cu aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, transmite Reuters, care citează agenţia de presă olandeză ANP informează Agerpres.ro

Anunţul a fost făcut Ministerul Justiţiei olandez, ceea ce pune capăt opoziţiei de lungă durată a Olandei faţă de intrarea Bulgariei în spaţiul european de liberă circulaţie.

În acest context, singura ţară care ar trebui să îşi schimbe poziţia şi să accepte aderarea României şi a Bulgariei - care îndeplinesc tehnic criteriile necesare - la Schengen este Austria. Viena s-a pronunţat în ultimul an împotriva extinderii spaţiului de liberă circulaţie, invocând faptul că acesta nu este funcţional întrucât în centrul şi vestul Europei ajung numeroşi migranţi neînregistraţi.

Anterior în cursul zilei de vineri, premierul bulgar Nikolai Denkov afirmase la Bruxelles că aşteaptă ca parlamentul olandez să-şi ridice veto-ul privind aderarea ţării sale la Schengen în zilele următoare.

Guvernul olandez a avut o şedinţă vineri şi o decizie privind extinderea Schengen va fi înaintată legislativului pentru aprobare finală, a explicat Denkov.

"Am parcurs un lung drum pentru a face acest lucru posibil", a declarat şeful guvernului bulgar.


El a enumerat legile adoptate de parlamentul bulgar, închiderea Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene, rezultatele pozitive ale ultimei misiuni în Bulgaria a Comisiei cu oficiali de la Haga şi Viena. "Toţi aceştia au fost paşi care ne-au dus în acest moment în care aşteptăm un rezultat pozitiv", a spus şeful executivului bulgar.

Acesta a precizat că discuţiile continuă cu Austria. "Discutăm scenarii, facem schimb de texte posibile ale unei decizii. Dar cât timp nu este totul convenit este vorba doar de discuţii preliminare. Un lucru este sigur: fără o decizie pozitivă a Olandei, totul a fost fără rost", a adăugat premierul bulgar.

"Olanda a spus mereu că este important pentru ea să vadă recomandările privind statul de drept îndeplinite. Ea a vrut să vadă concluziile misiunii verificate de Comisia Europeană. Există un raport, unul foarte pozitiv. Decizia guvernului olandez de astăzi este bazată pe acest raport", a mai spus Nikolai Denkov presei bulgare la Bruxelles. 


Agerpres.ro 

Citește și: 

Bulgaria se aşteaptă ca negocierile privind aderarea sa deplină la spaţiul Schengen să fie intermediate de Comisia Europeană
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii