Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:55 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O săptămână cu multe fenomene astronomice. Pe 5 mai va fi eclipsă de lună

ro

02 May, 2023 11:02 1319 Marime text
Sursa foto: Facebook/Observatorul AtronomicObservatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" anunţă o săptămână cu multe fenomene astronomice, conform Agerpres.ro

"Venus şi Marte se văd seara, iar Saturn dimineaţa, pe la ora 4. Pe 5 se produce o eclipsă de Lună care aproape se va vedea de la noi, iar pe 6 mai avem maximul curentului de meteori Eta Aquaride", informează instituţia pe pagina de Facebook.


Eclipsa de Lună prin penumbră va fi "destul de greu" de observat din oraş, deoarece satelitul Pământului se va afla sub orizont de la începutul fenomenului până la faza maximă. Astfel, începutul eclipsei va fi la ora 18,13, maximul se va înregistra la ora 20,22, iar în tot acest interval, Luna va fi sub orizont. Sfârşitul eclipsei va avea loc la ora 22,31.

"Practic, din toată România vom vedea cum Luna răsare când deja se află în penumbra planetei noastre, în preajma maximului eclipsei. Pentru că Luna intră doar în penumbră, culoarea ei nu va fi foarte roşiatică, iar dacă va fi, cel mai probabil este de la apropierea de orizont (atunci când răsare şi apare, Luna se înroşeşte la fel ca şi Soarele). La aproximativ două ore după ce răsare (în funcţie de locul unde vă aflaţi), Luna iese complet din penumbra planetei noastre, iar eclipsa se termină. Eclipsa va fi greu de văzut pentru că începe când Luna se află foarte aproape de orizont, cel mai bun loc de observaţii fiind unul din care se vedere răsăritul Soarelui vara", conform informaţiilor publicate pe site-ul Observatorului.


În ce priveşte planetele pe care le vom putea observa în această perioadă, seara se vor vedea "foarte uşor" Venus şi Marte. Saturn poate fi văzut începând cu ora 4,00, înspre sud-est, nu foarte sus faţă de orizont. Se vede "ca un astru singuratic", cel mai strălucitor din zona în care se află.

"Venus se vede foarte uşor înspre vest, la o oră după ce apune Soarele. Priviţi sus pe cer pe la ora 21,00 şi veţi vedea un astru foarte strălucitor: Venus. Planeta se mişcă printre stele, ridicându-se spre stelele Castor şi Pollux din constelaţia Gemini. Apune pe la miezul nopţii, aşa că aveţi câteva ore să o vedeţi. Nu departe de Venus, mai sus şi la stânga se află şi Marte. Căutaţi deasupra lui Venus două stele strălucitoare, situate una lângă alta. Acestea sunt Castor şi Pollux din Gemini. Sub ele, în stânga, se vede un astru mai portocaliu, nu foarte strălucitor, care este planeta Marte. Marte se află departe de noi, la 270 milioane de km şi nu se mai vede bine. Nici prin telescop nu se mai disting foarte multe detalii", precizează reprezentanţii Observatorului.


Totodată, meteori proveniţi din coada cometei Halley vor putea fi observaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică. Este vorba despre curentul de meteori Eta Aquaride, care îşi va atinge maximul pe data de 6 mai. 

 Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii