Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:35 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O explozie spațială masivă, declanșată de fuziunea a două stele a generat elemente necesare vieții

ro

25 Oct, 2023 21:33 1162 Marime text

Sursa foto: Facebook




 
  • Astronomii au observat o explozie spaţială masivă, cauzată de fuziunea a două stele, care a creat elemente necesare pentru a întreţine viaţa, a informat DPA, citat de Agerpres

Crearea unor elemente chimice rare a fost observată într-o explozie de raze gamma (GRB), a doua ca strălucire dintre cele cunoscute până în prezent, aducând o nouă perspectivă asupra modului în care sunt create elementele grele.

Cercetătorii au analizat explozia GRB 230307A, care a fost cauzată de o fuziune stelară neutronică într-o galaxie spirală aflată la o distanţă de 1 miliard de ani-lumină, potrivit sursei.

A fost pentru prima dată când Telescopul Spaţial James Webb (JWST) a observat fuziunea a două stele, un fenomen cunoscut sub numele de "kilonova".

Acest fenomen, atât de energic încât poate expulza materie în spaţiu, creează nuclee atomice noi (centrul atomilor) în cadrul unui proces denumit "nucleosinteză", mai arată sursa citată.

Materialele care se formează sunt unele dintre cele mai grele elemente din natură, cum ar fi aurul, platina şi uraniul.

Noul studiu, la care au participat cercetători de la Universitatea din Warwick şi de la Universitatea din Birmingham, a observat dovezi ale telurului, unul dintre cele mai rare elemente de pe Pământ.

Alte elemente, cum ar fi iodul şi toriul, care sunt necesare pentru a susţine viaţa pe Pământ, sunt, de asemenea, susceptibile să se afle printre materialele ejectate de explozie, mai subliniază aceeași sursă.

Citește și
În seara de 28 octombrie, eclipsă parțială de lună. Ce spun astronomii

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii