Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:20 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi echipamente performante de supraveghere au intrat în dotarea Poliției de Frontieră Române

ro

20 Oct, 2023 11:08 826 Marime text
Foto: Poliția de FrontieraNoi echipamente performante de supraveghere, donate de BAT Romania, au intrat in dotarea Politiei de Frontiera Romane. 

Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, joi, 19.10.2023, la Calafat, reprezentantii companiei BAT Romania au donat structurilor Politiei de Frontiera echipamente de ultima generatie ce vin in sprijinul intaririi sistemului de supraveghere a frontierei de stat si cresterii capacitatii operative de interventie: sisteme de monitorizare a tintelor, respectiv a autovehiculelor (camere de recunoastere a placutelor de inmatriculare ale autovehiculelor) si dispozitive de supraveghere cu termoviziune (binocluri cu termoviziune si capabilitati de inregistrare si transmitere a informatiei).

Echipamentele reprezinta un ajutor real prin care BAT contribuie la intarirea capacitatii operationale a autoritatilor din Romania atat pentru situatia actuala, cat mai ales pentru viitor, cand Romania va fi parte a spatiului Schengen. De asemenea, au fost donate 4 containere pentru depozitarea tigarilor confiscate la Giurgiu si Calafat, in conditiile in care, in zona de sud a tarii cantitatea de tigari confiscate a crescut in acest an de 5 ori comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor centralizate pe platforma stopcontrabanda.ro.

Prezent la anuntul oficial de donare a acestor echipamente, comisar sef de politie Viorel Vlasceanu, inspector sef al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu, a declarat: "Contracararea acestui fenomen este un obiectiv prioritar si permanent al Politiei de Frontiera Romane, atat prin demersuri institutionale proprii, cat si prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanti ai societatii civile. In primele noua luni ale acestui an, la frontiera de sud a Romaniei, politistii de frontiera au retinut in vederea confiscarii aproximativ 1,9 milioane pachete de tigari, ceea ce reprezinta peste 35% din totalul capturilor la nivel national”.

Referitor la acelasi aspect, Ileana Dumitru, Director Juridic si afaceri externe al Ariei Europa de sud est din cadrul BAT, a declarat: "Ne bucuram ca putem fi din nou alaturi de autoritati si in mod specific de Politia de Frontiera Romana in actiunile sale pe frontiera de sud, unde capturile de produse de contrabanda au crescut semnificativ in perioada recenta. Astfel, contribuim direct la intarirea capacitatii acestora in combaterea traficului ilicit prin furnizarea de tehnica de monitorizare si supraveghere a frontierei, in vederea reducerii contrabandei cu tigari, un fenomen care ne afecteaza pe toti: consumatori, bugetul statului si companii corecte”.


Adiacent prejudiciilor aduse bugetului de stat, traficul ilegal de tigari alimenteaza si alte paliere infractionale, cu dimensiune transfrontaliera, inclusiv cel reprezentat de criminalitatea organizata.

La nivel national, in primele noua luni ale acestui an, politistii de frontiera au retinut in vederea confiscarii peste 3,47 milioane pachete cu tigari de contrabanda, in valoare de aproximativ 63,3  milioane lei si peste 27 de tone de tutun si tutun de narghilea. In comparatie cu perioada similara a anului 2022, se constata o dublare a numarului pachetelor de tigari confiscate.

    *   Nivelul mediu al pietei ilicite cu tigari in anul 2023, in perioada ianuarie-septembrie, este de 8.3% din total consum de tigari in Romania, in crestere fata de media anului 2022 (cand a fost 7.1%), motorul principal al acestei cresteri fiind tigarile destinate pietei din Bulgaria care sunt introduse in piata din Romania.
  *   Conform stopcontrabanda.ro, de la inceputul anului pana in prezent, autoritatile romane au capturat peste 105 mil. tigarete de contrabanda, evaluate la peste 17 mil. EUR pe piata neagra. Volumul de capturi aproape s-a dublat fata de aceeasi perioada din 2022, conform platformei StopContrabanda.ro.
  *   Zona de Sud are o pondere de 26% in total capturi de tigari de contrabanda in 2023, cu peste 24 de milioane de tigarete de contrabanda capturate, de 5 ori mai multe fata de aceeasi perioada a anului 2022.
  *   Contrabanda cu produse din tutun prejudiciaza anual bugetul statului cu circa 2 miliarde de lei, potrivit estimarilor industriei. Adiacent prejudiciilor aduse bugetului de stat, traficul ilegal de tigari alimenteaza si alte paliere infractionale, cu dimensiune transfrontaliera, inclusiv cel reprezentat de criminalitatea organizata.
  *   Datele despre evolutia capturilor de tigarete de pe teritoriul Romaniei pot fi consultate in timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator in timp real al capturilor de tigarete de pe teritoriul Romaniei – un instrument de sprijin pentru autoritati, cat si de informare a consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu tigari asupra societatii.

Citește și: 

Poliția de FrontierăPeste 8300 de cetățeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii