Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Niciun român de religie musulmană nu a decedat în accidentul de la Mecca

ro

26 Sep, 2015 00:00 2371 Marime text
Orice musulman are obligaţia ca, cel puţin o dată în viaţă, să meargă la Mecca, la locurile sfinte. În perioada 24-27 septembrie, pelerinii musulmani refac traseul profetului Mahommed într-un ritual numit „Hajj“. Anual, peste două milioane de musulmani participă la acest pelerinaj. Ei îşi fac rugăciuni şi petrec timp la Marea Moschee de la Mecca și la Moscheea Profetului din Medina. Punctul central al pelerinajului este un moment de calm și rugăciune şi simbolizează Judecata de apoi.
 
După cutumele islamului, Satan s-a arătat de trei ori în aceste locuri. O dată în fața lui Abraham, apoi în faţa soției acestuia, Hagar, iar în final, fiului lor, Ismail. Într-un ritual simbolic, pelerinii revin după rugăciune la Mina, unde lapidează trei stele reprezentându-l pe Satan. În fapt, credincioşii musulmani aruncă o piatră într-un zid, gest care simbolizează refuzul răului, după care participă la Sărbătoarea Sacrificiului, a mielului pe care Abraham l-a sacrificat în locul uciderii fiului său.
 
În momentul ritualului lapidării, se produc cele mai multe busculade. Zecile de mii de credincioşi se împing pentru a ajunge la zidul unde trebuie să arunce piatra. Cine cade aici este foarte greu să se mai ridice şi are toate şansele să sfârşească călcat în picioare. În acest moment al pelerinajului se pare că s-a produs tragedia în zona numită Jamart. Conform autorităţilor saudite, bilanţul a fost de 717 persoane decedate şi 805 rănite. Din România, au plecat 150 de credincioşi musulmani, prin intermediul Fundaţiei „Islamul azi“ şi al Muftiatului Cultului Musulman.
 
Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că toţi pelerinii plecaţi din România sunt în viaţă şi nevătămaţi. Fundaţia „Islamul azi“ a confirmat acest lucru printr-un comunicat de presă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii