Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:29 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Neplăceri de 450.000 de euro Corneliu Dică, implicat într-un scandal cu sex şi şantaj (document)

ro

14 Feb, 2011 02:03 11887 Marime text
cap_8.jpgStan către Tonea: „Dacă îţi dau banii, îmi dai înregistrările pe care le ai cu mine?"

Numele lui Corneliu Dică, directorul Eolica Dobrogea, a fost implicat vara trecută într-un scandal cu tentă sexuală.

Pentru ca telenovela să fie completă, actori principali ai poveştii sunt Corneliu Stan - fostul director adjunct al SC Electrica SA şi Chiriac Tonea - fostul coleg de celulă al „tăticului" OTV, Dan Diaconescu. Ba chiar, se spune că celor doi actori principali le-a făcut „lipeala" fostul fotbalist Cornel Dinu. În vara anului trecut, Stan l-a acuzat pe Tonea că l-a şantajat cu divulgarea către consoarta sa a mai multor aventuri amoroase cu „blonda de la Oradea, cu bruneta de la mare". Şi uite cum, de la nişte aventuri extraconjugale s-a ajuns la 910.000 de euro pe care Stan i-a dat lui Tonea, în perioada august 2008 - aprilie 2010. Fostul director de la Electrica s-a plâns autorităţilor că a fost ameninţat cu darea în vileag a unor fapte reale sau imaginare, privind publicarea şi aducerea la cunoştinţă familiei, a conducerii instituţiei unde lucra ori a unor instituţii cu atribuţii în ceea ce priveşte faptele penale a unor înregistrări compromiţătoare ori privind implicarea sa în comiterea unor fapte de natură penală. În toată agitaţia din viaţa lui Stan a intrat şi Corneliu Dică, director al SC Eolica Dobrogea SRL, societate care dezvoltă parcuri eoliene, dintre care cel mai cunoscut este cel de la Cogealac. Societatea condusă de Dică a fost preferată de primarul Hristu Cati, în detrimentul celor de la CEZ. Însă cehii şi-au luat autorizaţiile de la Consiliul Judeţean, iar primarul a pornit o răzmeriţă care s-a lăsat cu o îndelungată perioadă de încarcerare. Pe scurt, ca şi de această dată, vrând-nevrând, Dică a intrat în belea fără să vrea. În cazul lui Corneliu Stan, Corneliu Dică spune că îi era un prieten care a venit să-i ceară ajutorul.

Ameninţări la Constanţa

„Ce aţi fi făcut dumneavoastră în locul meu dacă venea un prieten să vă spună că are nevoie de ajutor?", spune acum Dică. Însă povestea, pe care o descrie ca fiind „nefericită", i-a subţiat bugetul cu vreo 450.000 de euro, sumă pe care speră că o va recupera de la amicul Stan. Şeful de la Eolica a fost căutat, în noiembrie 2008, de Corneliu Stan, care i-a cerut 200.000 euro. Apoi, rugăminţile au continuat. „Denunţătorul Stan Corneliu era extrem de stresat şi părea să-şi piardă controlul, denunţătorul spunându-i că datorează această sumă unui anumit domn Toni, cerându-i, de asemenea, să-l înţeleagă, să îl ajute, pentru că se află sub influenţa unor cămătari sau persoane interlope şi că trebuia să achite o nouă sumă de bani. Totodată, precizează instanţei faptul că declaraţia martorului Dică Corneliu este relevantă, întrucât acesta a precizat faptul că denunţătorul practic i-a căzut în genunchi la propriu implorându-l să-l ajute, că este viaţa lui în joc şi rugându-l să subscrie o anumită sumă de bani pe care o avea datorie către superiorul lui Ene (n.r. Daniel Ene, apropiat al lui Chiriac Tonea), martorul refuzând să dea curs solicitării denunţătorului, întrucât persoanele prezentate erau extrem de dubioase", se arată în rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul 18120/301/2010. Ba chiar, în act se vorbeşte şi de anumite contracte pe care Corneliu Dică le-ar fi încheiat cu SC EDM SRL, al cărei asociat era martorul Daniel Ene, administrator fiind chiar Tonea.

corneliu_stan_sursa_foto_adevarul_ro.jpgDică le-a spus anchetatorilor că a încheiat contractele la sugestia prietenului Stan, în scopul de a-l ajuta pe acesta să-i dea lui Tonea o parte din banii datoraţi. Actele de inculpare arată că fostul director adjunct al SC Electrica i-a povestit afaceristului constănţean că avea nişte probleme mai vechi de afaceri şi un şantaj cu nişte poze (de natură sexuală), iar Dică i-a dat 250.000 de euro, menţionând că este ultimul sprijin pe care i-l mai acordă şi sfătuindu-l să se adreseze organelor de poliţie. Rechizitoriul mai spune: „Din declaraţia martorului Corneliu Dică rezultă că acesta l-a împrumutat pe denunţător (n.r. Corneliu Stan) cu suma de 200.000 euro, fără a încheia cu acesta niciun fel de înscris şi dându-i banii doar pentru că era un om de încredere, iar la momentul în care denunţătorul i-a solicitat martorului alţi 200.000 de euro, în condiţiile în care denunţătorul îi mai ceruse anterior 200.000 euro, pe care denunţătorul trebuia să-i restituie în terme de 6 luni, martorul l-a întrebat pentru ce-i sunt necesari aceşti bani, denunţătorul răspunzând că are nişte probleme personale. Tot din declaraţia martorului Dică Corneliu se menţionează că în momentul în care denunţătorul a venit la Constanţa şi l-a rugat să-i împrumute cu titlu personal suma de 200.000 de euro, martorul a fost sunat de denunţător, care i-a cerut acea sumă de bani pentru că este sechestrat, lucru neadevărat în condiţiile în care denunţătorul l-a putut suna pe martorul Dică pentru a-i solicita acea sumă de bani". Corneliu Dică le-a mai spus anchetatorilor că s-a întâlnit cu Stan într-o benzinărie, acesta fiind însoţit de Tonea şi de fiul său.

chiriac_tonea.jpg Cei trei erau foarte nervoşi şi i-au povestit că Tonea este ameninţat de cămătari din Bucureşti şi că viaţa lui şi a lui Stan sunt în pericol. Într-un final, Dică i-a împrumutat lui Corneliu Stan 420.000 de euro şi s-a ales cu o poveste de neuitat. Mai mult, în mai 2010, Corneliu Dică a fost ameninţat de către Chiriac Tonea, aşa cum se precizează în materialul procurorilor. Acum, afaceristul constănţean a rămas doar cu regretele şi cu speranţa că-şi va recupera banii. „Există un contract de împrumut şi un grafic de eşalonare. Sper să-mi recuperez banii, cu ajutorul lui Dumnezeu. Fiecare cu păcatele lui... Nu pot să comentez. Am spus procurorilor ce am avut de spus. Este un caz nefericit pentru mine", spune Dică.

Afacerea lui Cati

Corneliu Dică a fost director în cadrul CN Administraţia Porturilor Maritime SA, la Rokura şi este implicat, potrivit Registrului Comerţului, în SC Sea Marine Services, SC T.Q.M. Services, Eolica Dobrogea, Eolica Dobrogea Six, Eolica Dobrogea Seven, Eolica Dobrogea Eight, Eolica Dobrogea Nine, Eolica Dobrogea Ten şi C-Tech. Administrează SC Parc Eolian SRL, Eolica Dobrogea One, Eolica Dobrogea Two, Eolica Dobrogea Three, Eolica Dobrogea Four, Eolica Dobrogea, T.Q.M. Services şi Cris AGRO STAR. Cea din urmă societate are, de asemenea, o istorie controversată.

O înscriere în Monitorul Oficial din 26 august 2010 arată că unicul asociat al SC Cris AGRO STAR SRL, Camelia Cati, născută în Tulcea, cu domiciliul în Cogealac, a hotărât schimbarea sediului social al firmei din strada Revoluţiei nr. 36 în termen de un an de la hotărâre, dar şi numirea unui alt administrator. Aşadar, de la luarea hotărârii unicului asociat (dată pe care Monitorul Oficial nu o menţionează), Corneliu Dică, nimeni altul decât şeful de la Eolica Dobrogea, a devenit administratorul afacerii soţiei primarului Hristu Cati. „Durata mandatului noului administrator va fi nelimitată şi va avea puteri depline conform prevederilor Legii nr. 31/1900 R, cu modificările şi completările ulterioare şi Actului constitutiv al SC Cris AGRO STAR SRL", se menţionează în document. Ba, mai mult, Camelia Cati, soţia primarului suspendat, a cesionat cele 1.500 de părţi sociale pe care le deţinea în calitate de unic asociat către SC Eolica Dobrogea SRL, cu sediul în Constanţa, strada Farului nr. 10, reprezentată legal prin Corneliu Dică. Astfel, Eolica lui Dică a ajuns asociat unic al afacerii căreia Camelia Cati i-a pus bazele în 2004 alături de Laurenţiu Ruşcu. Între timp, acesta din urmă s-a retras, iar „doamna primar" s-a ocupat singură de afacerea care are ca obiect principal de activitate „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase".

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Reciclatorul 14 Feb, 2011 17:35 Cornele, eu pe tine te cred, ca te cunosc de mult si sunt convins ca ai dat 200.000 euro pe cuvant, asa cum mi-ai dat si mie in urma cu 5-6 ani 100.000.000 de lei, doar pe cuvant, dar intr-o spalatorie auto! Eu, ti i-am dat back, insa. Bafta!
  • tzontzonel 14 Feb, 2011 10:17 Faza cu imprumutul e minciuna mare. In fapt: suma de 420.000 euro platiti de Corneliu Dica catre seful Electrica este SPAGA ca sa isi obtina aprobarile pentru firmele lui de eoliene. Hai sa fim seriosi: cine draq imprumuta pe vremurile astea 200.000 euro ca apoi sa mai plateasca inca 420.000 euro de "mila". Nea Dica, las-o jos ca macane.....