Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nelu Balaci el este eroul anului 2009

ro

24 Dec, 2009 02:52 3957 Marime text
cap_1.jpg„Ca să salvezi un om faci orice. Nu mai stai să te gândeşti la tine în astfel de momente. În disperarea aia, nu mai ştiam nimic"

Este sfârşit de an şi facem bilanţul. Ne cântărim acţiunile din ultimele 12 luni şi ne gândim la cele bune, dar şi la cele rele pe care le-am făcut în 2009, facem clasamente, ierarhizăm şi ne gândim: cine a fost cel mai tare în 2009?

Se oferă premii pentru omul anului, dar lumea nu ştie că noi, în Constanţa, îl avem pe cel care ar putea lua cu uşurinţă premiul pentru eroul anului 2009. Un erou aproape necunoscut, căruia nu i s-au recunoscut meritele decât verbal şi care nu a fost răsplătit pentru fapta sa de vitejie. Nelu Balaci a salvat trei vieţi cu riscul de o pierde pe a sa. Curaj sau inconştienţă... nu mai contează ce a fost. Însă, Nelu Balaci a reuşit să-şi depăşească condiţia de muritor cu spaime şi a pus mai presus viaţa unor semeni. Tragedia s-a produs în urmă cu câteva luni, în curtea lui Nicolae Dumitrache, unul dintre preoţii din Cogealac. Acesta a tocmit câţiva tineri, în sfânta zi de duminică, să vină să-i rezolve problema cu fântâna din curte, care nu avea apă. Iar ei au intrat, pe rând.

cogealac_primar_cati_hristu_02.jpg„Un băiat tare săritor"

Unul dintre ei, tatăl a trei copii, nu avea să mai iasă. Este vorba despre Ilie Voica, un tânăr de 28 de ani, care odată ce a intrat în puţul adânc de şase metri, a leşinat şi a căzut în apă. A fost urmat de Laurenţiu Achimaş, Ionel Corbu şi George Cristache. Din lipsă de oxigen, şi din cauza mirosului puternic de gaze, niciunul dintre ei nu ar fi ieşit afară dacă nu şi-ar fi riscat viaţa şi nu le-ar fi sărit în ajutor concetăţeanul lor, Nelu Balaci. Dar cine este acest Nelu Balaci, acest erou al comunei Cogealac? „Este un băiat tare săritor. Nu a fost om pe care să nu-l ajute", ne-a povestit, la câteva zile de la producerea evenimentului, Filoftea Balaci, mama salvatorului. Om simplu, obişnuit cu greul vieţii, bărbatul nu a stat pe gânduri atunci când a fost anunţat că patru localnici din Cogealac sunt în pericol să moară asfixiaţi. „Eram la cârciumă, ca fiecare, duminica, când m-au strigat şi pe mine. Nu mi-a fost teamă. Ca să salvezi un om faci orice. Nu mai stai să te gândeşti la tine în astfel de momente. În disperarea aia, nu mai ştiam nimic", a povestit salvatorul. Un singur regret a avut şi l-a exprimat chiar la înmormântarea lui Ilie Voica, unul dintre bărbaţii tocmiţi de preotul Dumitrache, care în aceea duminică uitase de cele sfinte şi-i chemase sa-i dea o mână de ajutor la fântână. „Ce rău îmi pare că nu am putut să-l scot în viaţa şi pe el", spune eroul din Cogealac.

cogealac_erou_nelu_balaci_10.jpgSuperman cu cazier

Normal era ca acelaşi regret să şi-l exprime şi preotul Dumitrache, care nici măcar nu a catadicsit să fie prezent la înmormântare. Meritul lui Nelu Balaci fost recunoscut nu numai de localnici, ci şi de primarul comunei Cogealac. Cati Hristu, cel care conduce comuna şi-a dorit să îl facă cetăţean de onoare, numai că s-a lovit de un amănunt pe care nu îl cunoştea: s-a descoperit că Nelu Balaci ar avea cazier. „Da, este adevărat. Am cazier, pentru furt. În urmă cu zece ani, pe când lucram la un abator, am furat vreo 20 - 30 de kilograme de carne (...) Ştiţi cum era... Sărăcia", povesteşte bărbatul. Iar pentru fapta sa a stat după gratii un an şi zece luni. Cam cât ar sta o persoană acuzată de omor din culpă. Acum regretă, dar este conştient că nu mai are cum să dea timpul înapoi pentru a-şi îndrepta eroarea. Dar face alte acte de curaj care să-l ridice în ochii societăţii, chiar la rang de erou. Cu toate acestea, Hristu a promis că eroul nu va rămâne nerăsplătit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii