Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:52 09 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Neglijența poate ucide! Atenție constănțeni! La ce sume pot ajunge amenzile pentru arderea miriștilor

ro

22 Jun, 2022 15:10 464 Marime text
Imagine de la un incendiu de miriște,  foto: ISU Delta TulceaArderea miriştilor reprezintă un adevărat pericol pentru noi toți! Neglijența poate ucide! De tine depinde protecția ta și a celor din jur!  
 

Numai în ultimii trei ani, pe teritoriul României au fost înregistrate 43.165 de incendii de vegetație, ceea ce înseamnã o medie de 40 de incendii pe zi. Principala cauză ce generează aceste incendii este utilizarea focului deschis pentru curățarea și/sau igienizarea terenurilor agricole.


Această operațiune executată fără luarea unor măsuri de siguranță, fără supravegherea arderii, în lipsa unor mijloace de primă intervenție și fără anunțarea serviciilor voluntare/private pentru situații de urgențã conduce la numărul extrem de ridicat de incendii de vegetaþie. De asemenea, fumatul în zonele cu vegetație uscată, în apropierea lanurilor de cereale a generat pe fondul neglijenței, un număr semnificativ de incendii de vegetație.
 
 Arderea miriștilor, foto: PMC
Nu utilizați focul deschis și nu fumați la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., și 50 m față de culturile de cereale păioase în perioada coacerii și recoltării sau de zonele împădurite. Nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.
 
 

Atenție! Arderea miriștilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentã a arderii și numai pe baza permisului de lucru cu foc, după informarea în prealabil a serviciului voluntar / privat pentru situații de urgență., precizează Primăria Municipiului Constanța, prin intermediul unui comunicat oficial.

 


Ce amenzi se pot primi 

Următoarele fapte se sancționeazã cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei:

-arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fãrã obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți
-amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți. 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii