Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:43 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nea Costică îl ştie cel mai bine, pentru că a copilărit cu şeful statului Mircea Băsescu - „Traian era mai ascultător decât mine când eram mici!"

ro

05 Nov, 2012 00:00 4544 Marime text
Basescu_-_Traian_Basescu.jpgFratele preşedintelui îşi aduce aminte de copilăria lor. Ambii sunt născuţi în luna noiembrie: Traian pe 4, iar Mircea pe 27.

Mircea Băsescu spune că fratele său era mai ascultător decât el atunci când erau copii şi se jucau în casa bunicilor săi din Murfaltar. Imobilul nu mai există, el fiind dărâmat atunci când s-a construit canalul.

În banca a doua, rândul de la mijloc

Un trimestru, în clasa I, l-a avut coleg de bancă pe Costel Cucoveanu. Bărbatul trăieşte şi acum în localitatea natală, însă Traian Băsescu şi-a luat demult zborul. „Am fost colegi trei luni, la şcoala din Murfatlar, şi înainte am fost colegi de grădiniţă. Îmi amintesc că stăteam în banca a doua de pe rândul de mijloc. Aşa ne pusese tovarăşa învăţătoare. Era un tip bondoc, ca şi mine, şi purta ochelari de vedere. El era din părinţi de rang înalt, tatăl lui era ofiţer de armată. Noi eram fii de ţărani", povesteşte fostul coleg.

Spune că niciodată nu l-a mai întâlnit pe fostul coleg. L-a văzut doar la televizor şi după 1990 i-a urmărit activitatea.

Preşedintele Traian Băsescu a împlinit ieri 61 de ani. El şi-a sărbătorit ziua de naştere în staţiunea Sinaia, de pe Valea Prahovei, la Castelul Foişor. La petrecere a participat şi fratele său.

Şi prietenii din tinereţe ai lui Traian Băsescu îl vor felicita. „Îi voi spune «La mulţi ani!»", a mărturisit un prieten din Constanţa.

CV de preşedinte

Basescu_-_Traian_Basescu_65.jpg

S-a născut la 4 noiembrie 1951, în oraşul Basarabi, actual Murfatlar, judeţul Constanţa. În 1976 a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân", Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială, iar în 1995 a absolvit Cursurile Avansate de Management în Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene, ca bursier al acestui stat.

În perioada 1976 - 1981 a fost ofiţer Maritim gradele III, II şi I pe nave de mare tonaj la Navrom Constanţa, iar între anii 1981 şi 1987 a fost căpitan de cursă lungă, comandant al navelor Argeş, Crişana şi Biruinţa - nava amiral a flotei comerciale române. Flota României a avut patru petroliere construite în ţară: Independenţa, Biruinţa, Unirea şi Libertatea. Independenţa şi Unirea s-au scufundat, iar Libertatea a fost casată în 2005.

Supravieţuitoarea flotei este Biruinţa, nava cu o capacitate de 163.647 de tone deadweight, construită în 1984 în Şantierul Naval Constanţa. Biruinţa se numeşte acum Armada Perdana şi este ancorată pe ţărmul Africii. Vasul nu a fost dat la casat aşa cum se ştia, ci aparţine acum unei companii de rafinare a produselor petroliere care a investit în el 300 de milioane de dolari.

Din 20 decembrie 2004, Traian Băsescu este preşedinte al României.

Cu cine a fost coleg

Şeful statului a avut 96 de colegi la facultate. Unul dintre ei este viceamiralul cu trei stele Dorin Dănilă, care este absolventul Facultăţii de Navigaţie, Secţia Militară.

Tot Facultatea de Navigaţie, Secţia Militară a terminat în 1976 şi Mircea Rusmănică, fost şef al Comandamentului Flotei Maritime. Un alt coleg de facultate de-al preşedintelui este Gheorghe Bamboi, director studii, expert consultant în cadrul Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale. Şi Ion Bârgău a terminat în 1976 Institutul de Marină „Mircea cel Batrân", Facultatea de Navigaţie. În perioada 1976 - 2005, Ion Bârgău a ocupat în cadrul NAVROM Constanţa posturi precum ofiţer maritim, căpitan secund şi comandant de cursă lungă în diverse companii de navigaţie străine.

Un alt coleg de-al preşedintelui României a fost Paul Brânză, fostul şef al Autorităţii Navale Române. Mircea Hafiuc a terminat tot în 1976 Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân", Facultatea de Navigaţie. Constantin Şuteu, şeful Agenţiei Romtrans, este absolventul Facultăţii de Navigaţie, Secţia Civilă - Transport Maritim, la fel şi Ion Jercan, fost şef al Direcţiei Transporturi Navale, patronul firmei falimentare Antigon Shipping SRL. Lista foştilor colegi ai lui Traian Băsescu poate continua cu Gheorghe Sariciu, cunoscut ca şi unul dintre cei mai experimentaţi piloţi marinari, dar şi şef în cadrul unităţii comerciale „Agigea Pilot". Lista mai sus precizată poate continua cu Vasile Virgil Brudaru, Costel Iotov, Doru Alexe, Cătălin Nicolae Andreescu, Sorin Balaş, Victor Barbu, Gheorghe Horj-Lupu etc.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii