Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:20 23 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nava „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, la exercițiul multinațional „Nusret19”

ro

16 Oct, 2019 14:22 574 Marime text
Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, participă, în perioada 02-22 octombrie, la exercițiul multinațional „Nusret19”, organizat și coordonat de Forțele Navale ale Turciei, în raionul maritim Çanakkale din Strâmtoarea Dardanele.
 
Nava militară românească a luat parte pentru prima dată la acest exercițiu anul trecut, când a fost singura platformă navală specializată în cercetarea hidrografică subacvatică și în realizarea suportului informațional integrat, necesare ducerii luptei împotriva minelor marine.
 
Obiectivul principal al exercițiului „Nusret 19” este dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre marinarii militaridin Azerbaidjan, Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, Kuweit, Qatar, România, Spania și Turcia,specializați în lupta împotriva amenințărilor subacvatice. Sunt prevăzute secvențe de instruire complexe de luptă împotriva amenințărilor asimetrice, de respingere a atacurilor ambarcațiunilor rapide, precum și secvențe de remorcare și de reaprovizionare pe mare. Totodată, vor avea loc ateliere de lucru pe diferite domenii, operaţii de scufundare şide căutarea minelor, expoziții de tehnică militară.
 
Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” este comandată de căpitan-comandorul Rogers Casian și are la bord un echipaj alcătuit din 44 de militari, un detașament de scafandri de luptă EOD, specializat în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice, precum și doi ofițeri de stat major, care vor face parte din echipa de conducerea exercițiului.
 
Activitatea face parte din Planul cu activități internaționale al Forțelor Navale Române pe anul 2019 și contribuie la creșterea solidarității militare aliate în zona extinsă a Mării Negre.
 
Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii