Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:31 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monument distrus la Costinești, județul Constanța BTT SA a depus plângere penală împotriva firmei lui Iancu Papazicu pentru distrugere

ro

19 Feb, 2024 17:01 1539 Marime text
BTT SA a venit cu noi precizări cu privire la situația monumentului din stațiunea Costinești, județul Constanța. Mai precis, terenul pe care se afla opera de artă nu a fost vândut, așa cum menționa edilul când a fost contactat telefonic, ci se află în proprietatea BTT SA și face obiectul unui contract de închiriere

Iată că simblul distrus la Costinești, despre care făceam referire în edițiile anterioare, opera de arta intitulată Compoziție spațială, din zona Vraja Mării împreună cu terenul aferent face parte din obiectul contractului de închiriere încheiat cu societatea MODERN TASTE SRL, contract aflat în derulare.

În legătura cu subiectul distrugerii monumentului de la Costinești, BTT S.A. face următoarele precizări, prin Director General BTT S.A., Alexandru Bolintineanu::
  1. BTT S.A. nu a vândut terenul pe care se afla opera de arta distrusa, așa cum au scris unele publicatii, ea era în proprietatea BTT când a fost dărâmată.
  2. În momentul în care am aflat de producerea incidentului, joi, au fost sesizate imediat organele de ordine, în urma unui apel la 112 și de la București a fost trimisă urgent o echipă care să constate la fața locului ce s-a întâmplat.
  3. În calitate de proprietar al monumentului, BTT a depus plângere penală pentru distrugere, indiferent cine a fost cel care a săvârșit asemenea act ireparabil, va suporta rigorile legii.Este inadmisibil ca o operă de artă, un simbol atât pentru locuitorii Costineștiului, cât și pentru zecile de mii de turiști care au admirat-o de cincizeci de ani în fiecare vară, să treacă testul timpului, dar să fie distrusă din cine știe ce interese meschine.
  4. Dezavuăm toate declarațiile persoanelor care încearcă să câștige capital electoral, proferând neadevăruri în presă. Peste tot în lume, astfel de opere de artă sunt amplasate în spații deschise, stradale, sunt create pentru a bucura ochiul privitorilor, este vorba de cazuri excepționale nefericite când sunt distruse, așa cum a fost cazul la Costinești.

Despre Modern Taste SRL

Conform termene.ro, Modern Taste SRL este o firmă din Constanța, înființată în anul 2016. Aceasta are ca obiect de activitate „hoteluri și alte facilități de cazare similare“.

 Iancu Papazicu deține 95% din capitalul social, restul de 5% fiind deținut de Marilena Ștefania Papazicu, cea din urmă fiind administrator. În anul 2022, firma a avut o cifră de afaceri de 4.063.367 de lei, un profit net de 1.357.509 lei și șapte angajați, conform termene.ro
 

Monumentul, intrat în atenția publică


Un consilier local, Mugurel Radu Călin atrage atenția asupra unui eveniment care marchează comunitatea locală.
 
Este vorba de ansamblul statuar amenajat în perioada comunistă pe faleza sudică a stațiunii Costinești care a fost demolat, fără să se cunoască circumstanțele. Consilierul a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că a discutat cu edilul din Costinești cu privire la situația amintită, iar primarul Dumitru Jeanu i-a transmis că va trimite poliția locală. „Am discutat cu primarul și mi-a spus că va trimite poliția locală pentru a constata, identifica prorpietarul sau chiriașul și pentru a aplica o sancțiune”, ne-a spus consilierul local.

„O Pierdere Culturală pentru Comunitate

Cu regret constatăm că un monument deosebit de semnificativ situat în incinta BTT, din Costinesti, județul Constanța a fost demolat. Această acțiune a fost adusă la atenția noastră printr-o postare recentă pe platforma Facebook, care a atras atenția asupra pierderii culturale suferite de comunitatea noastră.

Monumentul demolat nu reprezenta doar o simplă structură fizică, ci și un simbol al istoriei locale.


Monumentele sunt parte integrantă a identității noastre culturale și istorice, iar distrugerea lor este inacceptabilă.
Solicităm BTT și autorităților locale să furnizeze explicații clare cu privire la motivele din spatele demolării monumentului și să ofere asigurări că astfel de acțiuni vor fi prevenite în viitor. De asemenea, cerem o implicare activă în procesul de restaurare sau înlocuire a monumentului, astfel încât să se păstreze memoria și semnificația sa pentru generațiile viitoare.

Încurajăm mass-media să urmărească acest caz și să aducă în atenție opinia publică asupra importanței conservării patrimoniului nostru cultural și istoric. Comunitatea noastră merită să fie informată și să aibă un cuvânt de spus în privința acțiunilor care afectează identitatea sa”, a spus Mugurel - Radu Călin, consilier local al comunei Costinești”.



Primarul Jeanu Dumitru, din Costinești, a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că proprietar este o persoană fizică, care a achiziționat terenul de la BTT Perla Costineștiului.

„Proprietarul nou este o persoană fizică care a achizițioant de la BTT terenul acum un an sau doi. Am trimis poliția locală acolo, care a aplicat o sancțiune pe Legea 50, pentru demolare fără autorizație de construire”, a spus edilul din Costinești.


Conform legislației, amenda este cuprinsă între 1000 și 10.000 lei.
Totodată, primarul a punctat că a făcut adrese și la Consiliul Județean Constanța, pe Patrimoniu, cât și la Direcția de Cultură. „Din ce am verificat, nu se află pe lista de monumente istorice, căci astfel ar fi fost infracțiune”, a mai spus Jeanu Dumitru.
 

Reacție BTT SA


”Imediat ce am aflat, pe 15.02, de producerea incidentului, am trimis de la Bucuresti o echipa la Costinesti pentru a constata de la fata locului cele intamplate. Colegii de pe teren au apelat numarul de urgenta 112 si au venit la fata locului organele de politie impreuna cu o echipa de criminalisti care au luat probe si au facut masuratori la fata locului pentru a intelege modul in care s-a produs evenimentul si cine este responsabil pentru aceasta distrugere.
 
Avand in vedere ca am alertat imediat organele de politie, in acest sens se va deschide un dosar penal pentru distrugere si probabil vor mai exista si alte capete de acuzare pentru aceast caz. Ramane in sarcina organelor abilitate sa stabileasca modul in care s-a produs evenimentul. Tot ce putem spune este ca aceasta fapta nu va ramane nepedepsita si nu vom ramane pasivi in fata unor astfel de evenimente”, au transmis reprezentanții BTT SA pe 16 februarie 2024.


Citește și

UPDATE Situație incredibilă la Costinești, județul Constanța Monumentul statuar de pe faleza sud a ajuns un morman de piatră. Un consilier local cere explicații autorităților
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii