Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Turismului promite că agenţii economici vor fi consiliaţi Problemele turismului de pe litoral, analizate într-o şedinţă cu uşile închise, la Constanţa

ro

24 Apr, 2018 00:00 2330 Marime text
Discuţii importante despre sezonul estival 2018, care bate la uşă, s-au aflat pe ordinea de zi a şedinţei de lucru a Ministerului Turismului organizată la Constanţa, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa. Discuţiile au fost legate în special de stadiul pregătirilor pentru începerea sezonului estival.
 
La eveniment, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, au participat ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, prefectul judeţului Constanţa, Ioan Albu, preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, directorul CJPC Constanţa, Horia Constantinescu, administratorul judeţului, Mirela Matichescu, primarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru, inspectorul-şef al ISU „Dobrogea“, col. Daniel Popa, directorul ABADL, Hristu Uzun, primarul oraşului Eforie, Robert Şerban, Dănuţ Jugănaru, directorul CCINA, Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, reprezentanţi ai organelor de control şi ai autorităţilor locale din judeţ, dar şi mai mulţi hotelieri de pe litoral.
 
„Salut prezenţa ministrului Turismului la Constanţa. Întâlnirea este importantă pentru noi, deoarece foarte curând începe sezonul estival“, a spus, la începutul evenimentului, preşedintele CJC, Horia Țuţuianu. Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a anunţat că staţiunea Mamaia este gata în proporţie de 95% pentru întâmpinarea turiştilor. Accentul pus de autoritatea locală este pe curăţenie şi ordine publică.
 
La rândul său, ministrul Bogdan Gheorghe Trif a anunţat că a venit pe litoral cu o echipă de control, subliniind că prioritatea guvernului este litoralul. „Din păcate, până în prezent nu a funcţionat la capacitate maximă. Am rămas în urmă faţă de cei din vecini. Printr-o comunicare eficientă, putem să recuperăm. Vreau să vă spun că nu doar hotelierii sunt o prioritate, ci şi turistul. De aceea, acum am venit cu o echipa de control pentru prevenţie. Pe toată perioada estivală, vor fi în permanenţă două echipe de control aici, nu vom tolera derapajele şi vom fi duri. Avem potenţial. Avem investitori mari care au un plan bine pus la punct. Atât investitorii, cât şi turiştii sunt importanţi pentru noi. Am venit cu o echipă de control pentru a consilia şi a îndruma agenţii economici. Voucherele de vacanţă au intrat pe linie dreaptă. Aceste vouchere se pot folosi doar pe teritoriul României“, a punctat ministrul Turismului.
 

Grup de lucru pe tot parcursul sezonului estival

 
După şedinţa de lucru, care s-a ţinut cu uşile închise, ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, a anunţat că la Constanţa va fi creat un grup de lucru din care vor face parte autorităţi locale, reprezentanţi ai Ministerului Turismului, care vor îndruma şi consilia agenţii economici de pe litoralul românesc în timpul sezonului estival 2018. „Avem unităţi hoteliere bine puse la punct. Avem unităţi de alimentaţie publică care pot concura cu cele mai bune din lume. România are potenţial. Putem să-i depăşim pe vecini. Grupul de lucru se va ocupa de consolidare şi îndrumare. Ne dorim acţiuni constructive. Trebuie descentralizat serviciul de autorizare de la Ministerul Turismului care va fi preluat de autorităţile locale. De asemenea, consider extrem de importantă deschiderea birourilor externe de informare turistică“, a comentat ministrul Turismului.
 
Tot el a anunţat că, de ieri, în Delta Dunării, pensiunile se pot autoriza dacă au o suprafaţă de 200 mp. Ministrul spune că a vizitat staţiunile de pe litoral, unde a găsit „şi lucruri bune, şi mai puţin bune“. În context, oficialul de la Ministerul Turismului a promis că pe 1 mai va fi pe litoral, ceea ce recomandă tuturor românilor.
 
Decebal Făgădău promite un sezon estival plin de evenimente
 
Edilul-şef al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, promite un sezon estival plin de evenimente. „Staţiunea Mamaia este curată, sigură, pregătită să ne fiţi oaspeţi şi avem un program de evenimente dedicate tuturor turiştilor, dar şi constănţenilor. Împreună cu operatorii economici am pus la punct un calendar de evenimente extrem de dinamic, pentru tot sezonul estival. Telegondola funcţionează, autobuzele supraetajate vor circula, unităţile de cazare au început să îşi amenajeze inclusiv locurile de joacă pentru copii şi, de asemenea, să nu uităm că Mamaia, spre deosebire de alte staţiuni, are în spate un oraş puternic şi frumos aşa cum este Constanţa.
 
Aşteptăm din ce în ce mai mulţi turişti, suntem pregătiţi, avem salvamari, operatorii economici şi-au unit eforturile şi au făcut curat, aşa că vom avea o vacanţă reuşită şi plină de momente de neuitat. Componenta privată a născut evenimente extraordinare, iar Sunwaves-ul aduce anul acesta peste 20.000 de turişti, dintre care jumătate din afara ţării. Evident că este mult de lucru, dar suntem pregătiţi, parcă mai pregătiţi ca în alţi ani, şi trebuie să le mulţumesc tuturor celor care s-au alăturat eforturilor noastre, pentru că veţi vedea anul acesta o staţiune Mamaia şi un oraş Constanţa pregătite să îşi întâmpine turiştii“, a subliniat Decebal Făgădău.
 

Criză acută de forţă de muncă calificată

 
În prezent, operatorii se confruntă cu cea mai mare criză de personal din ultimii 28 de ani. Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, a atras atenţia asupra unei crize acute de forţă de muncă calificată. „Pe litoral sunt 5.000 de locuri de muncă. În prezent, ne confruntăm cu o criză a locurilor de muncă“, a punctat Murad. Operatorii economici susţin că sezonul estival bate şi uşă şi nu au încă angajaţi şi nici perspective mari de a-i găsi. Mai mult, Murad a ţinut să sublinieze că salariile sunt atractive pentru cei care doresc să muncească.
 
În context, Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, a atras atenţia asupra faptului că CJPC (Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor) nu ar trebui să facă publice exemplele negative, care strică imaginea litoralului românesc.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii