Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Sănătății, despre despre planul de măsuri pentru gestionarea pandemiei Covid 19 (VIDEO + DOCUMENT)

ro

29 Dec, 2021 12:19 1621 Marime text
Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și Adriana Pistol, şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, la Ministerul Sănătății au susținut astăzi, 29 decembrie 2021, o conferință de presă în cadrul căreia au vorbit despre planul de măsuri pentru gestionarea pandemiei Covid 19. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că a avut discuţii cu producătorii de medicamente inovative pentru a avea la dispoziţie cât mai repede medicaţia care se poate administra în sistem ambulatoriu şi care deja este disponibilă în unele ţări, în Israel.

„Şi noi am avut discuţii şi sperăm că într-un timp cât mai scurt să putem să le aducem înainte de operaţionalizarea mecanismului din cadrul UE“ - a declarat Alexandru Rafila.

.Rafila a menționat că a fost înființat la Ministerul Sănătății Grupul de Managemement al Informațiilor Operative în Sănătate, GMIOS care are în vedere coordonarea alocării resurselor de asistență medicală pentru pacienții COVID-19, dar și pentru cei cu alte patologii și evidența în timp real a capacității ATI în spitalele din România.

De asemenea vor fi înființate la nivel județean structuri de coordonare a asistenței medicale spitalicești (Prefect, reprezentant al CJ, DSP, manager/director medical de la spitale).

Totodată, conform planului de măsuri pentru gestionarea pandemiei Covid 19 vor fi realizate noi planuri de comunicare între structurile medicale, respectiv de informare între acestea și populație ce vor cuprinde lista centrelor de testare si de evaluare din fiecare județ va disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății și pe cele ale DSP-urilor și pachetul de informații și recomandări accesibile detaliate pentru pacienții infectați cu COVID-19.

Planul de măsuri pentru gestionarea pandemiei Covid 19 prevede și extinderea capacității de testare și a rolului asistenței medicale ambulatorii prin următoarele: 
  • Creșterea rapidă a capacității de testare (introducerea decontării testelor pe bază de antigen la nivelul cabinetelor medicilor de familie).
  • Organizarea și operaționalizarea la nivel local a centrelor de evaluare ambulatorie a pacienților cu forme ușoare și medii
  • Crearea centrelor de evaluare pentru pacienții cu forme medii care au factori de risc (evaluare biologică și imagistică în vederea administrării de tratament antiviral în ambulatoriu).
  • Realizarea Ghidului de recomandări pentru monitorizare, evaluare, tratament și asistență medicală ambulatorie (inclusiv prescrierea de medicamente antivirale)
  • Dezvoltarea asistenței medicale prin consultări și parteneriat cu organizațiile medicilor de familie și cu CMR

Tot în  planul de măsuri pentru gestionarea pandemiei Covid 19 se menționează creșterea siguranței pacientului și a capacității de răspunsprin următoarele: 
  • Creșterea siguranței pacientului în spital. Managerii de spital sunt obligați să dispună:
  • verificarea și remedierea deficientelor circuitelor electrice și a instalațiilor de oxigen;
  • asigurarea capacităților de oxigen necesare în perioada de vârf pandemic;
  • semnalarea către Ministerul Sănătății a problemelor majore.
  • Asigurarea numărului de paturi alocate pentru pacienții COVID cu formă medie la 20%, cu o flexibilizare până la 30%.
  • Creșterea în bugetul pentru anul 2022 a resurselor pentru secțiile ATI (cu 65% mai mult față de 2021).
  • În prezent, sunt complet funcționale la nivel național 2.805 paturi ATI (pentru pacienți COVID-19 și cu alte patologii).
  • Suplimentarea numărului de spitale care beneficiază de finanțare suplimentară prin programul „Acțiuni Prioritare ATI”, în scopul creșterii capacității de răspuns a sistemului medical (de la 116 la 128 unități ATI pentru adulți).

Nu în ultimul rând, în  planul de măsuri pentru gestionarea pandemiei Covid 19 este menționat și tratamentul accesibil și adaptat noilor resurse terapeutice, astfel:
  • Adaptarea protocolului de tratament al pacienților COVID-19, cu includerea medicamentelor antivirale în tratamentul ambulatoriu.
  • Crearea unui mecanism instituțional pentru asigurarea în centrele de evaluare a tratamentului antiviral oral și a anticorpilor monoclonali.
  • Extinderea tratamentului antiviral ambulatoriu, inclusiv cu medicamentele inovative: Paxlovid, Molnupiravir.
  • Monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente (antivirale, antiinflamatorii și imunomodulatoare, anticorpi monoclonali) la nivelul spitalelor și transmiterea nevoilor către Ministerul Sănătății, pentru achiziții și alocări rapide. 

 
Sursa foto: Facebook/Ministerul Sănătății
Sursa video: Facebook/PSD
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii