Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:26 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila Aproximativ 4.000 de medici au terminat rezidenţiatul; să găsim o soluţie pentru deblocarea posturilor din Sănătate

ro

03 Jan, 2024 13:49 709 Marime text
Sursa foto: Facebook
  • Potrivit ministrului Rafila, în România sunt aproape 56.000 de medici, dar în multe spitale din ţară există lipsă de personal, în special medici.
     
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a pledat, miercuri, pentru deblocarea posturilor din sistemul sanitar, astfel ca cei aproximativ 4.000 de medici care au terminat, la sfârşitul anului trecut, rezidenţiatul şi pentru a căror pregătire au fost investite milioane de euro să rămână să lucreze în România şi să nu opteze pentru a lucra în străinătate, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Rafila, în România sunt aproape 56.000 de medici, dar în multe spitale din ţară există lipsă de personal, în special medici.

„Chiar dacă în acest an posturile care se vor elibera pot fi ocupate fără memorandum, la nivelul multor spitale din ţară există lipsă de personal, în special medici, trebuie să găsim împreună şi cu Ministerul Dezvoltării, pentru că spitalele care se află în subordinea autorităţilor locale pot să organizeze concurs prin memorandum care este iniţiat de Ministerul Dezvoltării. (...) Trebuie să găsim împreună o soluţie, pentru că ne aflăm într-o situaţie paradoxală, pe de o parte sunt spitale care nu au personal de specialitate în multe oraşe din ţară şi pe de altă parte câteva mii de medici rezidenţi au devenit specialişti la sfârşitul anului trecut, voi semna, în curând, ordinul care îi numeşte ca şi medici specialişti şi dacă ei nu au unde să se angajeze, atunci or să plece din ţară, ori nu cred că suntem în situaţia în care să încurajăm plecarea tinerilor medici din ţară”, a afirmat, miercuri, Rafila, la Digi 24.


Rafila a precizat că îi va informa pe ministrul Boloş şi pe premierul Ciolacu pentru a găsi o soluţie pentru „deblocarea cât mai rapidă a acestor posturi şi scoaterea lor la concurs conform nevoilor unităţilor sanitare”.

„Spitalele au solicitat aceste posturi pentru ca să îşi poată acoperi normativul de personal, (...) nu sunt posturi inventate. Dacă ele sunt neocupate, atunci trebuie să găsim o soluţie să le ocupăm prin concurs, conform legii. Avem 3.000-4.000 de specialişti care ies acum de pe băncile şcolii. Este clar că trebuie să păstrăm aceşti tineri medici în România şi (...) să scoatem posturile la concurs. (...) În perioada imediat următoare o să mă întâlnesc cu domnul ministru şi sunt convins că în momentul în care o să aibă toate informaţiile o să sprijine o soluţie care să ducă la rezolvarea problemei pentru spitale. Să avem în vedere şi aceste mii de tineri specialişti care trebuie să lucreze în România, din punctul meu de vedere. Vă daţi seama ce investiţii au fost făcute pentru pregătirea lor, probabil că sunt sute de milioane de euro. Atât a costat şcolarizarea lor. Ei sunt specialişti după patru - cinci ani de practică medicală în spitale şi e bine ca să folosim oportunitatea aceasta de a-i păstra în ţară”, a adăugat Rafila.



Citește și:
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Pentru sănătate a fost un an istoric
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii