Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:22 17 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. LIVE TEXT Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, în vizită oficială în județul Constanța (galerie foto+video)

ro

27 Jul, 2021 10:01 2181 Marime text
  • Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, efectuează, astăzi, o vizită oficială în județul Constanța.
De la ora 8.30 a fost efectuată o vizită la Șantierul Naval Constanța, apoi de la ora 9.45 se va afla la bursa locurilor de muncă, organizată de AJOFM Constanța la Universitatea Maritimă Constanța, str. Mircea cel Bătrân, nr. 104.

Începând cu ora 10.45 este programată o întâlnire cu angajatorii din județul Constanța, urmând ca de la ora 11.45 să aibă loc declarații de presă la Universitatea Maritimă Constanța.

De la ora 14.30 ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan va efectua o vizită la Șantierul Naval Damen din Mangalia.

În cadrul acestei întâlniri cu managerii, directorii și reprezentanţii desemnaţi ai agenților economici din județul Constanța, vor avea loc discuţii interactive, pe domeniile de activitate gestionate de cele două instituţii.

Servicii oferite angajaților

Medierea muncii – bursa locurilor de muncă face parte din acțiunile specific de mediere a muncii, fiind o măsură active care presupune confruntarea direct a cerererii cu oferta de forță de muncă.


Subvenționarea locurilor de muncă – pentru încadrarea în muncă a absolvenților instituțiilor de învățământ, pe perioadă nedeterminată, angajatorii beneficiază pe o perioadă de 12 luni de o sumă lunară în cuantum de 2.250 lei.
 
Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenți din categoria persoanelor cu handicap primesc aceste sume lunar, pe o perioadă de 18 luni.


Pentru încadrarea în muncă a șomerilor în vârstă de peste 45 de ani, a șomerilor care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET (pe perioadă nedeterminată), angajatorii beneficiază pe o perioadă de 12 luni de o sumă lunară în cuantum de 2.250 lei.

UPDATE 

Oamenii sunt supărați deoarece așteaptă la o coadă infernală. Deși au fost programați la ora 9.00, nu au fost lăsați să intre. În această situație sunt aproximativ 50 de persoane.

Persoanele prezente sunt nemulțumite de faptul că nu se pot angaja în domendiul studiat.

„Temporar, până îți găsești un loc de muncă conform competențelor tale, poți să accepți și altceva”, spune directorul AJOFM, Gheorghe Busu.Întrebată despre problemele pe care le-au semnalat cei care sunt în căutarea unui loc de muncă, Raluca Turcan a declarat:

„Stau de vorbă deopotrivă cu angajatorii și cei care își caută loc de muncă și este al 9-lea astfel de eveniment pe care îl organizăm la nivel național.

Angajatorii să se întâlneascu cu cei care nu au loc de muncă și  să încercăm să creștem numărul de angajați în România, de angajați mai bine plătiți.

Toată lumea este preocupată de partea de pensii și salarii. Este nevoie să aducem investiții în țară.

Vă mărturisesc că cifrele sunt încurajatoare și afirm că suntem pe drumul cel bun.

Doar în ultimele 2 luni, numărul de contracte încheiate și de salariați a crescut la 20.000 în iunie și 14.000 iulie – 34.000 doar în ultimele două luni.

În urma acestor evenimente pe care noi le-am organizat (…) am scos la ofertare aproximativ 6000 de locuri de muncă. Au venit aproximativ 500 de angajatori și au pus la dispoziție 6000 de locuri de muncă, dintre acestea, 4000 sunt deja ocupate”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.


UPDATE 2

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că au fost puse niște întrebări foarte pertinente în cadrul evenimentului și consideră oportune astfel de activități care să includă tinerii pe piața locurilor de muncă.

UPDATE 3

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, susține în aceste momente o conferință de presă, în aula Universității Maritime din Constanța. 

„În afară de târgul locurilor de muncă am avut și o discuție directă cu reprezentanții celor mai mari angajatori din județ.

Am discutat din nou despre una despre cele mai grave probleme (...) și anume lipsa forței de muncă.

Întărirea sistemului de învățământ în sistem dual – din nefericire, există o fractură între ceea ce iese (...) și ce se așteaptă pe piața muncii.
Pe partea de competențe profesionale, îmbunătățirea sistemului tehnologic va ajuta piața forței de muncă.

Ieșind din sistemul de educatie, constatăm un lucru zdrobitor – în România, doar 1% din populația care intră pe piața muncii are experiențe recente de învățare, în timp ce media europeană este de 11%.

Altă cifră zdrobitoare ne arată că suntem cu mult peste media europeană la ceea ce înseamnă forță de muncă platită prost. Cifra care ne arată că, de fapt, în România, sărăcia în muncă este mult mai serioasă și mai severă decât în multe state europene”, a declarat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a mai transmis că pe partera de reconversie profesionala, „statul poate interveni la modul cel mai serios”. 

Ministrul Muncii a menționat că urmează să efectueze o vizită la Șantierul Naval Constanța.

„Șantierul Naval Constanța este o companie privată - niciun reprezentant al statului nu poate să bată cu pumnul în masă să spună pe cine trebuie să angajeze. De aceea merg acolo (...), să vad ce probleme au și cum putem să-i ajutam pe oameni”, spune Raluca Turcan.


Ti-a placut articolul?

Comentarii