Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:05 13 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a cerut măsuri administrative O femeie a primit o pensie mai mică timp de 16 ani

ro

02 Jul, 2020 19:58 492 Marime text
  • Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a cerut măsuri administrative la Casa de Pensii Alba, după ce o femeie a primit o pensie mai mică timp de 16 ani, precum și găsirea unor  soluții de plată a drepturilor cuvenite.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a cerut luarea unor măsuri administrative de sancționare a celor care au greșit, cât și pentru repararea prejudiciului material de la Casa de Pensii Alba, după ce, timp de 16 ani, o femeie a primit o pensie mai mică decât cea care i se cuvenea legal, din cauza neatenției unui angajat.

Având în vedere faptul că la Casa de Pensii Alba există probleme administrative și de management de mai mulți ani, la începutul anului a fost schimbată inclusiv conducerea, din dorința de a face funcțională această instituție.

Pe lângă faptul că la Casa de Pensii Alba sunt înregistrate cele mai mari întârzieri în soluționarea dosarelor de pensie, s-au descoperit erori grave comise în anii precedenți în ceea ce privește inclusiv modul de calcul și stabilirea drepturilor de pensie.

O situație deosebit de gravă este a unei persoane care a încasat o pensie mai mică timp de 16 ani. Persoana respectivă a depus o cerere de pensionare anticipată parțial în iulie 2002, calculându-se o penalizare conform legii.

În anul 2004, îndeplinind condițiile de trecere la pensie la limită de vârstă, această penalizare trebuia să înceteze, iar persoana respectivă ar fi trebuit să primească pensie fără penalitate, pentru limită de vârstă.

Din cauza neatenției unor funcționari publici, nu a fost pusă în plată pensia integral, menținându-se penalitatea timp de 16 ani.

Prejudiciul creat plin neplata pensiei a fost de peste 7.000 de lei, iar la momentul descoperirii erorii s-au plătit retroactiv doar drepturile din ultimii 3 ani, aproximativ 1.200 de lei.

În acest sens, ministrul Munciii a solicitat urgent găsirea unor soluții reparatorii pentru persoana prejudiciată, dar și pentru viitor, astfel încât în situații similare, în care funcționarul public greșește, prejudiciul să nu mai fie suportat de pensionari.


Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii