Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 22 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Muncii „Persoanele care suferă de cancer ar putea primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare“

ro

29 Sep, 2022 14:56 1692 Marime text
Ministrul Muncii, Marius Budăi. Foto: Facebook-Marius BudăiMinistrul Muncii, Marius Budăi a transmis astăzi printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook că a fost realizat un proiect prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare. 

„Am publicat, astăzi, în transparență decizională, proiectul de modificare a Ordinulului comun de ministru (Muncă și Sănătate) nr. 762/1992/2007, prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare. De asemenea, prin același proiect se propune ca și persoanele care au suferit transplant de organe să beneficieze de aceeași facilitate.
Concret, este vorba despre Ordinul care aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu afecțiuni oncologice, afecțiuni grave care constituie o problemă importantă de sănătate publică, reprezentând a doua cauză de mortalitate în tările UE“ - a precizat ministrul Marius Budăi pe pagina sa de Facebook.


Acesta a menționat că în prezent criteriile stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și acestea în stadii avansate de evoluție.

„În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani. De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicații ireversibile sub tratament .
O altă propunere de modificare vizează pacienții care au suferit transplant de organe, în scopul reintegrarii sociale a acestora și a prevenirii complicațiilor postransplant.
Am convingerea că noile criterii medicopsihosociale vor transforma semnificativ viața persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice, vor repara inechități sociale majore și vor asigura un acces facil în sistemul de protecție socială. Dincolo de responsabilitățile pe care le dețin, în virtutea funcției mele, am o datorie umană față de semenii noștri atât de încercați de soartă. Nu voi ezita niciodată să iau măsuri care vin în sprijinul persoanelor cu dizabilități“ - a mai menționat Marius Budăi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii